Najbolji edukatori Srbije

21/04/2021 15:41

Najbolji edukatori Srbije

Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta 2021. godine. To su Najbolji edukatori Srbije, Vesela Mačkić i Mladen Šljivović. Ove godine, izabrana su dva predstavnika Srbije za ovo prestižno svetsko takmičenje. Oni koji su ispunili kriterijume za plasman propisan od strane Varkey Fondacije koja je organizator takmičenja Global Teacher Prize.

Od nastavnika se traži da imaju efektivnu nastavnu praksu koja utiče na kvalitet nastave na globalnom nivou, da upotrebljavaju inovativne nastavne programe zajedno sa metodama koje rešavaju izazove u budućnosti, da imaju izvanredna lična postignuća, da utiču na zajednicu, da stvaraju od učenika “građane sveta” i da je njihov rad prepoznat u zajednici u kojoj rade i žive. Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na Global Teacher Prize plasira sledeće kandidate:

Veselu Mačkić, učiteljicu u OŠ  “Ivan Gundulić” iz Novog Sada
Mladena Šljivovića, nastavnika fizike u Gimnaziji Zaječar iz Zaječara

Vesela Mačkić

Za nju kažu da je uvek nasmejana, požrtvovana, kreativna i veliki motivator. Smatra da škola treba da bude okruženje u kojem učenici razvijaju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti. Učenike podstiče na razmišljanje i zaključivanje putem kvizova, asocijacija i edukativnih filmova u kojima glavnu ulogu imaju upravo učenici.

Roditelje smatra važnim saradnicima i zajedno sa njima realizuje mnoge aktivnosti. Idejni je autor projekta Zdrava užina usmeren na zdravu ishranu učenika u školi. Projekat se kasnije razvio u preduzetničku aktivnost Organska bašta. Aktivnosti u bašti omogućile su učenicima da kroz ambijentalnu nastavu, bez bojaznosti od neuspeha, usvajaju gradivo, ispoljavaju kreativnost i prepoznaju sopstvene prednosti i mogućnosti.

Putem vannastavnih aktivnosti njeni učenici učestvuju na lutkarskim smotrama, kulturnim manifestacijama i sportskim trkama gde osvajaju prestižne nagrade i pehare. Sa učenicima je snimila preko deset edukativnih TV emisija. Recezent je udžbenika o preduzetništvu. Intenzivno sarađuje sa učiteljima iz škola u okruženju, ali i sa profesorima i studentima Pedagoškog univerziteta u Cirihu koje svake godine ugosti u svojoj učionici.

Zalaže se za očuvanje životne sredine i jedan je od koordinatora tima GunduEKOlići koji tokom godine prikuplja PET ambalažu, staru hartiju, čepove, limenke i učestvuje u svim ekološkim radionicama u okruženju. Dobitnik je vrednih nagrada od strane PS za zaštitu životne sredine i PS za obrazovanje, nevladine organizacije Jasen i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Mladen Šljivović

Radi kao nastavnik fizike u Gimnaziji Zaječar. Radio je i u OŠ ,,Desanka Maksimović” i u Medicinskoj školi u Zaječaru tako da je stekao iskustvo u skoro svim oblastima obrazovanja.U prosveti je od 2006, a od 2018. godine je jedan od dobitnika titule i nagrade Najbolji edukator Srbije koju dodeljuje Udruženje ,,Živojin Mišić”.

Njegovi učenici su do sada osvojili preko 30 nagrada na republičkim takmičenjima i tri puta birani u tim Srbije za Turnir mladih fizičara. Do sada su njegove aktivnosti dva puta nagrađivane na evropskom takmičenju STEM discovery week. Voli da koristi društvene igre u nastavi ili da projektnu nastavu bazira na tome. Tokom onlajn nastave sa učenicma učio je o radu nukelarnog reaktora pomoći igre Nuclear INC.

U toku 2020.godine je u saradnji sa Centrom za promociju nauke sproveo projekat Naučni paparaco. U ovom projektu su učenici bili novinari i voditelji “trač” emisije koja se bavi životom poznatih naučnika i predstavljali su njihove živote. Rezultat ovog projekta su deset video klipova koje smo objavili na YouTube kanalu. Koordinator je tima za karijerno vođenje i autor aktivnosti koje su višestruko nagrađivane.

Potraga za blagom proglašena je za najbolji primer prakse karijernog vođenja 2019. godine od strane Euroguidance Srbija, dok je STEM pešeačka tura, aktivnost u kojoj smo tokom jednog dana obišli nekoliko lokalnih kompanija i razgovarali sa STEM profesionalcima na različitim radnim mestima, dobila drugu nagradu. Autor je metode Hembizika u kojoj učenici gradivo fizike vežbaju tako što sami smišljaju zadatke koje rade na času. Na ovaj način oni vežbaju i veštine komunikacije.

 

21/04/2021 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments