Danas i sutra probni završni ispit

09/04/2021 14:05

Danas i sutra probni završni ispit

Danas i sutra održavaće se probni završni ispiti za đake osnovnih škola. Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, probni završni ispit biće održan u svim osnovnim školama.

Resorno ministarstvo predstavilo je i raspored:

u petak, 9. aprila 2021. godine, u 13 časova – polaganje probnog testa iz matematike,

u subotu, 10. aprila 2021. godine, u 9 časova – polaganje probnog testa iz srpskog/maternjeg jezika,

u subotu, 10. aprila 2021. godine, u 11.30 časova – polaganje probnog kombinovanog testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Kako je rečeno, testovi će se rešavati 120 minuta, a održaće se u školi i to u grupama učenika. Uz poštovanju svih epidemioloških mera, grupe će brojati do 15 učenika.

Probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo. Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni materijal koji je dostavljen školama preko nadležnih školskih uprava.

Polaznici trećeg ciklusa programa funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO), u okviru probnog završnog ispita, u petak, 9. aprila 2021. godine, u 13 časova, polagaće jedinstveni test koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji jezik, iz predmeta Matematika i iz prirodnih i društvenih nauka koji obuhvataju sadržaj iz nastavnih predmeta Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije, kao i opšte kompetencije, zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke.

09/04/2021 14:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments