Vanzemaljska letelica prošla kroz Solarni sistem?

16/11/2018 12:56

Vanzemaljska letelica prošla kroz Solarni sistem?

Objekt nazvan 1I/2017 U1 ili Oumuamua putovao je milionima godina pre nego što je stigao u Sunčev sistem.

Reč je o objektu koji je uočen teleskopom Evropske južne opservatorije, a koji je dug oko 400 metara i čija je dužina 10 puta veća od širine.

Strani objekat

Ovaj strani objekat sa druge zvezde putovao je kroz naš solarni sistem, pre više od godinu dana. Stručnjaci su debatovali o tome da li je reč o kometi ili o asteroidu.

Međutim, postavljeno je i pitanje, da li postoji mogućnost da je reč o vanzemaljskoj letelici.

Naučnici Šmul Bieli i Avi Loub iz Harvard-Smitsonian centra za astrofiziku sa Kembridža, istraživali su verodostojnost takvog scenarija, naglašavajući neke jedinstvenosti u objektu nazvanom Oumuamua.

Naime, studija je pokazala da je objekat prolazeći pored Sunca, delovao kao da dobija dodatno ubrzanje, ispuštajući gasne materije sa svoje površine. Prema mišljenju naučnika, malo je verovatno da je do ispuštanja gasnih materija došlo usled naglog ubrzanja. Oni smatraju da se ubrzanje može objasniti kao “pritisak solarnog zračenja”.

Ukoliko je od ubrzanja došlo usled pritiska, onda Oumuamua predstavlja neku novu vrstu tanke, međuzvezdane materije. Ali, s druge strane, ako je reč o objektu čija oprema nije operativna, ili je možda reč o sondi koja je namerno poslata blizu Zemlje od strane vanzemaljske civilizacije, trebalo bi joj oko 16.000 svetlosnih godina da dođe sa bilo koje zvezde.

Kako navode naučnici, objekat je trenutno prilično daleko od Zemlje, te ga je, nažalost, nemoguće proučavati dalje. Vrlo je verovatno da se nikad neće vratiti, pa stručnjaci neće biti u mogućnosti da testiraju dalje teorije.

Izvor: nationalgeographic.rs

16/11/2018 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments