Sledeća stanica: Mesec

07/11/2014 11:39

Sledeća stanica: Mesec

Prvo ljudsko naselje na drugoj planeti moglo bi da bude na Mesecu. Evropska svemirska agencija danas je otkrila video na kome se vidi obilazak baze na mesecu za koju se nadaju da će imati prvog žitelja za četrdeset godina.

Baza će biti sadržati kupolu na naduvavanje pokrivenu tlom sa površine meseca, a u njoj će biti mesta za četiri osobe da žive i rade.

Baza je rezultat saradnje Evropske svemirske agencije i arhitektonske firme Foster + Partneri, a cilj je bio da se pokrene omogućavanje naseljavanja Meseca, za koje stručnjaci veruju da će biti moguće za 40 godina.

Izgled baze na mesecu

Izgled baze na mesecu

Bazu će napraviti automatizovani roboti tako što će koristiti tehnologiju 3D štampanja, a trebalo bi da ljudima koji je nastane pruži zaštitu od meteora, gama zračenja i oštrih temeraturnih promena.

Naučnici smatraju da 90% materijala potrebnih za izgradnju baze već postoji na mesecu, tako da će ostatak potrebnih materijala biti donet sa Zemlje pomoću svemirskog broda.

Roboti bi sirovine sa Meseca pretvarali u pulpu od koje bi prskanjem napravili zidove za kupolu koji bi štitili ljude od mikrometeorita i svemirskog zračenja.

Trenutno postoji prototip robota koji je uspeo da napravi 2m zida za sat vremena, a sledeća generacija robota bi trebalo da to radi brzinom od 3,5m po satu, što znači da bi cela baza bila gotova za nedelju dana.

Pogledajte i video o 3D štampanju baze na Mesecu:

07/11/2014 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments