DNK testovi dve poznate mumije menjaju istoriju!

18/01/2018 11:43

DNK testovi dve poznate mumije menjaju istoriju!

Mumije fasciniraju svet nauke već decenijama, a istraživanja faraonskih grobnica i dalje nisu otkrila sve misterije. Najnovijom DNK analizom promenilo se saznanje o dve poznate mumije.

Otkako su pronađeni sahranjeni zajedno, mumije Khnum-nakht i Nakht-ankh postali su poznati kao “Dva brata“. Preko 3800 godina od sahranjivanja, nova generacija DNK testiranja pokazala je da li im ovaj nadimak prirodni i odgovara ili pak ne.

Foto: Univerzitet Mančester

Istorijska DNK analiza mumija “Dva brata”

Ispostavilo se da su “Dva brata” zapravo polubraća! Naučnici sa Univerziteta Mančester studirali su ovaj par nekoliko godina, a DNK analize počele su 2015. Koristeći novu tehniku, istraživanje je pokazalo da su braća imala istu majku, ali ne i istog oca.

Ova studija je i prvo istraživanje koje je uspelo da “izvuče” ovakvu informaciju iz mumija, koristeći DNK iz zuba pokojnika.

Ko su bila “Dva brata”?

Inače, “Dva brata” otkrili su radnici u egipatskom selu Deir Rifeh, 400 kilometara južno od Kaira. Grobnica datira iz 1800. godine p.n.e., a hijeroglifi na kovčezima kazuju da su u pitanju sinovi neimenovanog lokalnog guvernera i žene po imenu Khunum-aa.

Kada je par prvi put analiziran, na početku 20. veka, istraživači su zaključili da su skeleti veoma različiti, te je sugerisano da nisu u tako bliskom srodstvu, dok su neki naučnici čak tvrdili da je jedan od braće bio usvojen.

Sada znamo da su ovi momci bili polubraća, ali naučnici i dalje nisu sigurni da li je jedan od njih imao surogat oca, da li je majka imala aferu ili se jednostavno preudala. Uzevši u obzir način života u drevnom Egiptu, koji je bio prepun skandala i porodične drame, sve opcije su otvorene.

 

 

18/01/2018 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments