Wyng Masters nagrade

19/01/2015 12:43

Wyng Masters nagrade

Rok za prijavu: 31. januar 2015. godine
Zemlja: Kina
Otvoreno za: umetnike i fotografe oba Hong Konga i za međunarodnu zajednicu
Jezik: Engleski
Email za prijavu: [email protected]
Oblast: Fotografija
Nivo studiranja: Osnovne studije, Master studije
Website: www.wyngmastersaward.hk

Wyng Masters je neprofitna organizacija fotografije koja ima za cilj da pojasni javnosti društveno relevantna pitanja koja su od velikog značaja za Hong Kong.

Misija Wyng Masters nagrade je da podstakne razvoj društvene odgovornosti u Hong Kongu. Ona takođe ima za cilj podržavanje i podizanje nivoa fotografije kao umetničke forme u Hong Kongu, dok istovremeno angažuje umetnički medij da razmatra i diskutuje o društvenim problemima sa kojima se suočava Hong Kong.

Godine 2012. tema Wyng Mastersa je bila „Beda“. Tema je odabrana u cilju prikazivanja kako se Hong Kong hvata u koštac sa problemom oporezivanja prihoda, koje je jedno od najgorih na svetu. U okviru teme „Prateći vazduh“ , implikacije i stavovi povodom pogoršavanja kvaliteta vazduha u Hong Kongu, su bili obrađeni u drugoj godini manifestacije. U trenutnom ciklusu 2014./2015. godine fokus Wyng Mastersa je na temu „Otpad.“ I predstojeća tema koja će biti pokrenuta u junu 2015. godine za 2015./2016. godinu biće „Identitet.“

Primalac Wyng Masters nagrade će dobiti 250.000 dolara HKD (Hong Kong dolara) Dobitnik nagrade će biti izabran od strane međunarodnog žirija. Svaki od šest dodatnih finalista dobiće novčanu nagradu u iznosu od 15.000 HKD Pobednik će biti proglašen na izložbi radova finalista u aprilu 2015. godine.

Komisija za dodelu Wyng Masters nagrada poziva umetnike i fotografe iz oba Hong Konga, kao i pripadnike međunarodne zajednice, da se prijave i stvore novi rad fotografija sa sedištem u Hong Kongu, sa fokusom na temu otpada. Tročlana komisija će odabrati dobitnika Wyng Mastersa koji će biti nagrađen sa 250.000 HKD koji će pomoći unapređenju projekta i usavršavanju njegovog javnog izlaganja.

Sa posvećenosti programima i aktivnostima koje neguju dublje razumevanje problema sa kojima se suočava Hong Kong u periodu 2014./2015. godine komisija pitanje otpada postavlja u prvi plan. Tako što će podržati originalnu, kreativnu interpretaciju značaja ekološke brige, komisija ohrabruje jedinstvenu perspektivu o tome kako na Hong Kong utiču globalne promene, uz povećanje javne svesti i znanja. „Hong Kong je prirodna pozornica za ovu vrstu programa“ objasnila je Belinda Vinterborn, direktorka fondacije Wyng i organizator WMA komisije. „Kao dinamičan, međunarodni grad, Hong Kong se suočava sa izazovima koji odjekuju i u drugim metropolama širom sveta. Kada vidimo značaj pitanja kao što su siromaštvo ili otpad u Hong Kongu, takođe nam je jasno kako će se to odigravati i u drugim urbanim sredinama. Ono što se dešava u Hong Kongu ima globalnu relevantnost.“

Sa kompleksnom temom kao što je „Otpad“, komisija WMA obezbeđuje sredtsva koja će doprineti koncentraciji i posvećenosti subjekta subjekta kroz vizuelni prikaz. Na kraju krajeva, cilj je da se pojasni i razume kakve ozbiljne posledice otpad ima na Hong Kong, kao i na ostatak sveta.

Novoformirana WMA komisija bolje odražava raznovrsnu i višedimenzionalnu prirodu WMA programa, koja je evoluirala u poslednjih nekoliko godina da uključi stipendiju, Wyng Masters nagradu, niz razvojnih radionica profesionalnih programa, razgovora i studentske prakse projektovanja. Prvi put 2012/2013.godine, osnivačka tema bilo je siromaštvo, kao priznanje za borbu Hong Konga da reši problem prihoda. Vazduh je bio tema u drugoj godini, u Hong Kongu se konstantno pogoršava kvalitet vazduha i to je tema za razmišljanje. Misija WMA programa je da podstakne diskusiju i razvoj društvene odgovornosti u Hong Kongu. Ona ima za cilj da podrži i ohrabri evoluciju fotografije kao umetničke forme, dok istovremeno koristi medij da razmotri i diskusuje o društvenim problemima koji pritiskaju Hong Kong.

WMA konkurs je otvoren za iskusne i profesionalne fotografe i vizuelne umetnike koji žive i bave se fotografskom praksom bilo gde u svetu. Prijave moraju biti dostavljene do 31. januara 2015. godine i biće pregledane od strane izborne komisije koja će odrediti uži izbor kandidata radi njihovog intervjua u martu 2015. godine. U komisiji se nalaze Fung Ho Jing, docent, Škola dizajna, Politehnički Univerzitet Hong Konga, Dr.Čarls Mereveder, gostujući profesor, Škola umetnosti, dizajna i medija, Nanjang Tehnološki Univerzitet Singapura i članovi žirija bijenala Venecija -Singapur 2015. godine; kao i poverenik Wyng fondacije.

O programu Wyng Masters Award (WMA)

WMA je program koji se odvija na više nivoa, ima WMA komisiju, WMA otvoreni foto-konkurs, niz razvojnih profesionalnih radionica, programe i projekte angažovanja učenika. Neprofitna je, program unapređuje pojašnjenju svakodnevnih društveno relevantnih pitanja od velikog značaja za Hong Kong. U centru pažnje predstojećeg ciklusa za 2014./2015. godinu tema programa je „Otpad.“ Sledeća tema koja će pokrenuti novi ciklus za 2015./2016. godinu a koja će se pokrenuti juna 2015. godine biće tema „Identitet.“

Međunarodni NewYork Times je ekskluzivni medijski partner Wyng Masters nagrade; Widerhall fotografija lepih umetnosti je zvanični saradnik izložbe; a Panorama je virtuelna tura saradnika.

Ostale nagradne konkurse pogledajte OVDE

19/01/2015 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments