Treća po redu Teslina memorijalna konferencija u Njujorkeru

05/01/2015 15:22

Treća po redu Teslina memorijalna konferencija u Njujorkeru

nikola-tesla

Nikola Tesla

Treća po redu Teslina memorijalna konferencija održava se u subotu 10. januara u hotelu Njujorker gde je Nikola Tesla proveo poslednjih deset godina.

Celodnevna konferencija pod nazivom “Hajde da kreiramo Teslin školski program” ima za cilj da se pokrene izučavanje poruka, izuma i ideja Nikole Tesle. Ovaj program bi trebalo da obuhvati škole u SAD-u, Srbiji i škole u drugim zemljama sveta, čime bi se doprinelo širenju vanvremenskog naučno-filozofskog legata, navodi se u saopštenju.

Organizator ovogodišnje memorijalne konferencije je Teslina naučna fondacija iz SAD-a, u saradnji sa generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, stalnom Misijom Srbije pri UN, crkvom Sveti Sava i Vestinghaus Korporacijom.

„Mi smo u potrazi za najefektivnijim načinom da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim današnjoj omladini širom sveta, i na taj način se upravo oni inspirišu da misle i delaju u duhu Tesle a za dobrobit budućnosti naše planete“, izjavio je Nikola Lončar, predsednik i osnivač fondacije i dodao da je “izučavanje Tesle u osnovnim i srednjim školama interdisciplinarna ideja, koja uključuje ne samo nauku, školstvo i umetnost nego zahteva i volju i angažovanje državnih institucija odgovornih za obrazovanje i školstvo”.

Na konferenciji učestvovaće veliki broj vodećih naučnika, profesora, predavača, pisaca, predstavnika državnih institucija, udruženja građana i umetnika koji će govoriti na temu Teslinog naučnog i kulturnog nasleđa. Među učesnicima konferencije izdvaja se Ešli Redfern – nosilac projekta izučavanja Nikole Tesle u osnovnim školama u Americi.

U okviru programa konferencije biće i otkrivena i bista Nikole Tesle u holu istorijskog hotela Njujorker.

Na ovogodišnjoj memorijalnoj konferenciji biće dodeljene i godišnje nagrade i plakete pojedincima i organizacijama iz celog sveta koji su zaslužni za doprinos promociji Nikole Tesle u 2014. godini.

„Naša misija je da promovišući lik i delo Nikole Tesle doprinesemo ne samo rastućem trendu interesa za Teslin civilizacijski legat, nego i ugledu i uticaju države Srbije u svetu“, rekla je Marina Švabić, izvršna direktorka Tesline naučne fondacije.

Na svečanosti „U duhu Tesle“, kada će biti i dodeljivane nagrade, govoriće direktorka UNESCO-a u Njujorku Moufida Gouča i ambasador Srbije pri UN Milan Milanović. Specijalni gosti svečane akademije biće umetnici Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević koji će svojim programom uveličati ovogodišnju dodelu Teslinih “oskara”, navode organizatori.

Direktan prenos memorijalne konferencije “Hajde da kreiramo Teslin školski program” može se pratiti OVDE.

Izvor: Tanjug

05/01/2015 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments