Vakcinacijom protiv korone

07/08/2020 11:07

Vakcinacijom protiv korone

Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, najavio je da bi vakcine protiv kovida-19 mogle biti dostupne u oktobru, najkasnije novembru.

U razgovoru sa novinarima Faluči kaže da očekuje da lek protiv kovida bude odobren u oktobru, te da bude spreman za primenu mesec dana kasnije.

„Vakcina će biti spremna najverovatnije u novembru, ali postoji mogućnost da to bude i ranije“, dodaje Faluči.

Naši lekari očekuju da će vakcina biti u Srbiji tek u drugoj polovini sledeće godine, ukoliko se ostvari scenario koji najavljuje Faluči, i dodaju da ako zaista lek bude gotov u novembru to znači da je u vakcinu uloženo neuporedivo više novca i napora nego do sada.

Epidemiolog prof. dr. Branislav Tiodorović objasnio je da će virus nastaviti da kruži, te da moramo nastaviti da živimo sa njim do dovoljno ispitane vakcine koja će nam pružiti pouzdanu zaštitu.

„Virus je sa nama, a koliko dugo će to ostati, da li će to biti godinu dana ili nešto kraće, to još uvek ne možemo da tvrdimo. Vakcina tu igra veliku ulogu, ali sa tim ne treba žuriti jer zna se koliko je vremena potrebno da ona bude spremna za široku upotrebu“ – objasnio je nedavno profesor Tiodorović.

Dalje objašnjava da u Srbiji možemo očekivati vakcinu u drugoj polovine sledeće godine ukoliko sve bude po planu.

„Najsigurnije je kada učestvujete u monitoringu, u praćenju kako se ta vakcina proizvodi, kako idu faze, neki govore da su u trećoj fazi, neki da su završili, kako god, moramo biti obazrivi, što verujem da hoćemo. Vakcina će verovatno biti spremna za upotrebu već do kraja godine, a ja očekujem da ćemo moći da se vakcinišemo negde u drugoj polovini naredne godine“ – ocenio je nedavno epidemiolog Tiodorović.

07/08/2020 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments