Štrajk upozorenja prosvetara – 25. februara

05/02/2016 16:27

Štrajk upozorenja prosvetara – 25. februara

Štrajk upozorenja prosvetnih radnika, koji je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila, biće održan 25. februara 2016. godine.

Povod štrajka je Zakon o platama, koji nije poboljšao njihov materijalni položaj, o kom su pregovarali prošle godine sa ministarstvom.

Prosvetari će štrajk sprovesti tako što neće održavati prvi čas u obe smene u školama na teritoriji Srbije.

Prema rečima predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, prosvetni radnici zahtevaju da vlada poveća koeficijent za četiri odsto od aprilske i četiri odsto od oktobarske plate.

Prosvetari, prema njenim rečima, traže i isplatu nagrada u visini od 5.000 dinara, koja je utvrđena Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom.

“Sve što mi tražimo Vlada je već potpisala. Sporazum o izlasku iz štrajka započetog u novembru je potpisan, on je overen, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i potpredsednica Vlade Kori Udovički su ga potpisali, ali se sporazum ne realizuje”, rekla je Jasna Janković.

U štrajk stupaju članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.

05/02/2016 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments