Srbija na velikom evropskom samitu „Digitalna transformacija obrazovanja”

04/12/2020 15:43

Srbija na velikom evropskom samitu „Digitalna transformacija obrazovanja”

Srbija će preko Science on Stage mreže STEAM nastavnika učestvovati na 3. evropskom samitu o obrazovanju pod nazivom „Digitalna transformacija obrazovanja”, u organizaciji vrha Evropske komisije, koji će se održati virtuelno 10. decembra 2020. 

Reč je o događaju na najvišem evropskom nivou koji postavlja temelje budućeg sistema obrazovanja kroz digitalnu transformaciju. Samit vodi predsednica EK Ursula fon der Lajen i na njemu će učestvovati 15 ministara obrazovanja iz ključnih zemalja EU. Upravo u ovakvom društvu našla se i Srbija, kroz Science on Stage Serbia mrežu, sa primerima STEAM online prakse koja je prepoznata u evropskom obrazovnom ekosistemu. 

Zahvaljujući Institutu za moderno obrazovanje i Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji, Srbija je od 2019. godine članica internacionalne platforme Science on Stage, koja okuplja nastavnike prirodnih nauka iz cele Evrope kako bi se pristupom kvalitetnijim nastavnim resursima podiglo obrazovanje na viši nivo. 

Rasprava o izazovima koje COVID-19 stavlja pred obrazovanje 

S obzirom na to da je COVID-19 potpuno promenio obrazovanje i primorao nastavnike da otkriju nove načine digitalne nastave, 3. evropski samit o obrazovanju u EU fokusira se upravo na ovu temu. 

Predstavljajući i Srbiju kao deo najveće evropske mreže za nastavnike STEAM-a, Stefani Šlunk, predsednica Science on Stage Europe, učestvovaće na panelu na najvišem nivou pod nazivom: „Kako se suočiti sa obrazovnim izazovom COVID-19 i savladati digitalnu tranziciju u obrazovanju”

Prenos 3. evropskog samita o obrazovanju, koji se održava online, možete pratiti ovde: https://ec.europa.eu/education/summit/digital-education-transformation_en 

Na ovom panelu i uopšteno na samitu biće reči o: 

● digitalnoj transformaciji evropskih obrazovnih sistema u kontekstu oporavka od pandemije virusa COVID-19; 

● razmeni iskustava i najboljih praksi za ublažavanje efekata pandemije virusa COVID-19 na obrazovanje i osposobljavanje; 

● razmeni informacija o dinamici sprovođenja Evropskog akcionog plana za digitalno obrazovanje i preduzetim aktivnostima s ciljem stvaranja zajedničkog evropskog obrazovnog prostora do 2025. godine.


Ovo je velika privilegija za Science on Stage, jer je kao inicijativa izdvojen iznad ostalih sličnih
obrazovnih organizacija, ali i za srpske STEAM nastavnike, čija će praksa biti prezentovana na jednom ovako značajnom samitu na evropskom nivou, gde se kreira obrazovna politika EU i razmenjuju dragocene ideje. 

Science on Stage Srbija umrežava nastavnike i tokom pandemije 

Science on Stage Srbija, čiji su predstavnici Institut za moderno obrazovanje i Savremena osnovna škola i gimnazija, okuplja tim eminentnih STEAM stručnjaka i nastavnika prirodnih nauka sa vrhunskim rezultatima iz cele Srbije. 

I u našoj zemlji Science on Stage podržava nastavnike u prevazilaženju pomenutih izazova koje pred obrazovanje stavlja aktuelna pandemija – svojim virtuelnim događajima. Preko članova Nacionalnog upravnog odbora i ambasadora, kroz online radionice, vebinare, virtuelne sastanke i slične aktivnosti, SonS Srbija nastavlja da širi kvalitetne STEAM ideje, podržava nastavnike u kreiranju digitalnog nastavnog materijala, omogućava razmenu ideja o najboljoj praksi i umrežava nastavnike. 

Mnoge istaknute institucije od državnog značaja podržale su Institut za moderno obrazovanje i SonS Srbiju u ovoj misiji, što možete pogledati ovde

Science on Stage Europe: Mreža STEAM nastavnika iz cele Evrope 

Science on Stage Europe okuplja STEAM nastavnike iz cele Evrope kako bi razmenili najbolje ideje i koncepte u nastavi sa kolegama iz više od 35 zemalja. Ova neprofitna organizacija osnovana je 2000. godine i trenutno povezuje više od 100.000 nastavnika širom Evrope. 

Science on Stage Europe veruje da je najbolji način za poboljšanje nastave naučnih disciplina i podsticanje većeg broja školaraca da razmišljaju o karijeri u nauci, inženjerstvu i IT-ju zapravo motivacija i podrška njihovih nastavnika. 

Samit o obrazovanju na najvišem evropskom nivou 

Treći evropski samit o obrazovanju otvoriće Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, dok će na pomenutom panelu predsednica Science on Stage Europe govoriti o mogućnostima i izazovima prelaska na digitalno učenje zajedno sa Marijom Gabrijel, evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Nikolasom Šmitom, evropskim komesarom za rad i socijalna prava, Simonom Kustec, slovenačkom ministarkom za obrazovanje, nauku i sport, i Linom Galvez Munjoz, članicom Evropskog parlamenta (MEP), potpredsednicom Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Evropskog parlamenta. 

Stefani Šlunk će u diskusiju uneti praktično iskustvo iz ovih aktivnosti i direktne povratne informacije koje je dobila od nastavnika iz svih zemalja u kojima postoji SonS, uključujući i Srbiju. 

– Izuzetno je važno ’ukrcati nastavnike na ovaj brod’ da savladaju digitalnu tranziciju. Nastavnicima su potrebne mogućnosti za timski rad, posebno tokom pandemije virusa COVID-19. Uprkos svim poteškoćama, pandemija je takođe šansa da se podstakne digitalna transformacija – ističe Stefani Šlunk, predsednica Science on Stage Europe.

 
04/12/2020 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments