Puštena u rad prva nacionalna platforma ČUVAM TE!

01/04/2021 13:26

Puštena u rad prva nacionalna platforma ČUVAM TE!

Prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja Čuvam te, puštena je u rad. A namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima. Kako je objasnila premijerka Srbije Ana Brnabić nju će moći da koriste i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema.

Platforma na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja u školama. Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu te platforme, ona je i alat koji će pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije.

Predsednica Vlade Srbije je, na Instagram nalogu, još rekla i da vlada ima nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja u obrazovanju, dodajući da je zato izmenjen Protokol o postupanju u ustanovi, kao odgovor na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog važnog problema.

Platforma “Čuvam te” rezultat je zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva. A na toj platformi roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u razlicitim situacijam.

Takođe, objedinjuje i sve nadležne resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo zdravlja.

Pored informativnog značaja platforma je i edukativnog karaktera, te je na njoj predstavljen posebno važan segment koji se odnosi na onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike. Ministarstvo prosvete je kreiralo različite obuke za sve tri grupe, a nalaze se i informacije koje su značajne u prepoznavanju vršnjačkog nasilja, kao i saveti šta i kako se ponašati u situacijama kada do toga dođe.

Kako je istaknuto do jeseni bi trebalo da proradi i opcija same prijave nasilja, a u cilju istovremenog obaveštavanja svih relevantnih institucija koje se bore i rade na sprečavanju vršnjačkog nasilja.

pročitajte još i šta je saopšteno povodom Svetskog dana deteta – potrebno bolje obrazovanje, smanjiti nasilje nad decom

Lažni idoli, vaspitanje i nebriga

U školama širom Srbije je, u prva dva meseca tekuće školske godine, prijavljeno je više od 200 slučajeva vršnjačkoga nasilja. Međutim, veruje se da je taj broj daleko veći i da se on, prelaskom na onlajn nastavu, udvostručio. Na osnovu zvaničnih podataka godišnje, neki oblik maltretiranja, prijavi oko 850 đaka.

Prema podacima UNICEF-a, gotovo 65 odsto učenika je minimum jednom doživelo nasilje, dok njih 22 odsto konstantno izloženo nasilju. Takođe, navedeno je i da je 70 odsto dečaka i 68 odsto devojčica (od 6. do 8. razreda) doživelo rodno zasnovano nasilje u školi.

Loša je i statistika RZS, koja beleži rast slučajeva ubistava čiji su počinioci maloletnici. Među “crnjim” godinama bio je period između 2013. i 2014., kada je zabeleženo da je u Srbiji 50 slučajeva teškog krivičnog dela – ubistvo, a čiji akteri su mlađi od 18. godina.

Prema analizama stručnjaka, deo odgovornosti za nasilje među mladima snose institucije koje, ne sprovode mere zaštite na adekvatan način. Drugi deo odgovornosti leži u tradicionalnom shvatanju, prema kojem je nasilje dugo tolerisano i prihvaćeno kao sastavni deo vaspitanja i dinamike jedne porodice.

Za agresiju kod mladih odgovoran je sve češći izostanak roditeljske brige i pažnje. Međutim, uz odsudstvo roditelja iz kuće uzroke treba tražiti i u promociji negativnih vrednosti u društvu kroz medije. Štetno je propagirati ličnosti sa vrlo sumnjivim moralnim vrednostima i ponašanjem u javnosti, jer se deca takvim “idolima” dive i često ih oponašaju.

 

 

01/04/2021 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments