Obeležava se Dan bezbednosti na Internetu

09/02/2016 11:07

Obeležava se Dan bezbednosti na Internetu

Evropska Insejf mreža organizuje Dan bezbednosti na Internetu, koji se obeležava danas, 9. februara, ove godine pod sloganom “Odigraj svoju ulogu za bolji Internet”.

Cilj ove akcije je promovisanje sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja online tehnologije i mobilnih telefona, pogotovo kod dece i mladih širom sveta.

Evropski zavod za statistiku – Evrostat, objavio je da jedan od četiri korisnika interneta u Evropskoj uniji je prošle godine imao problem u pogledu bezbednosti – virusi, zloupotreba ličnih podataka, finansijski gubici ili pristup deci veb stranicama sa neprimerenim sadržajem.

Jedan od pet korisnika Interneta je u prethodnoj godini odlučio da ne kupuje preko interneta zbog straha za svoju bezbednost online, a oko 18 odsto njih nije koristilo elektronsko bankarstvo i 13 odsto nije koristilo bežični internet van kuće – iz istog razloga.

Sigurnost na Internetu!

Od svih država članica Evropske unije, najveći problemi sa bezbednošću na Internetu postoje u Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Malti i Francuskoj, dok su korisnici Interneta najbezbedniji u Češkoj, Holandiji, Slovačkoj i Irskoj.

Jedna petina korisnika interneta u Evropskoj uniji se u toku prošle godine suočila sa problemom kompjuterskih virusa, zbog kojih su izgubili određene podatke sa svog računara ili drugog uređaja preko kog pristupaju mreži.

Najviše kompjuterskih zaraza zabeleženo je u Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Francuskoj, Bugarskoj i Malti, dok je najmanje problema sa ovim bilo u Holandiji, Češkoj i Slovačkoj.

Strah od finansijskih gubitaka zbog prevare prilikom online kupovine najviše imaju RUmuni, Šveđani i Portugalci, dok usluge internet bankarstva najviše izbegavaju Nemci, Portugalci i Italijani.

09/02/2016 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments