Lovokradice ponovo u akciji!

05/09/2018 10:51

Lovokradice ponovo u akciji!

U blizini rezervata u Bocvani, pronađeno je oko 90 mrtvih slonova.

Reč je o najvećem broj ubijenih slonova na jednom mestu.

Ubijeni zbog kljova

Skoro 90 mrtvih slonova pronađeno je u blizini rezervata u Bocvani, što je najveći broj ubijenih slonova pronađenih na jednom mestu na području Afrike.

Udruženje “Slonovi bez granica” za smrt slonova krive lovokradice. Naučnici su pokrenuli istragu i navode da je 87 slonova ubijeno zbog kljova.

FOTO:Youtube/Screenshot

U pitanju je najveći lov na slonove u Africi, do sada. Tokom 2015. godine, na snagu je stupila zabrana lova, a broj ubijenih slonova se udvostručio. Kako navodi Majk Čejs iz Udruženja “Slonovi bez granica”, u poslednjoj deceniji stradala je trećina afričkih slonova, dok je oko 60 odsto slonova iz Tanzanije ubijeno u poslednjih pet godina.

Pogledajte i: Crni nosorozi na granici da izumru?

Za Bocvanu su karakteristični strogi zakoni čiji je cilj sprečavanje ilegalne trgovine slonovačom, te se ova država smatra “poslednjim utočištem slonova”. Usled nepostojanja zaštitne ograde na međunarodnoj granici, prema podacima dobijenim na osnovu praćenja slonova utvrđeno je da se povlače iz Angole, Namibije, Zambije i ostaju unutar granica Bocvane, gde su retki slučajevi ubijanja ovih životinja.

U Bocvani živi 130.000 slonova.

Tokom maja meseca ove godine, Vlada je naredila da se jedinici protiv krivolova oduzme oružje.

“Upozorili su nas na problem krivolova i mislili smo da smo spremni na to”, rekao je Čejs.

05/09/2018 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments