Kako palmino ulje utiče na život orangutana?

06/09/2022 13:00

Kako palmino ulje utiče na život orangutana?

U supermarketima, širom sveta, prodaju se brojni proizvodi koji sadrže palmino ulje. Kako bi se došlo do ovog ulja, mora se posaditi palma. Međutim, jedna nije dovoljna, potrebna je plantaža. A gde niču plantaže? Usred staništa orangutana.

Naime, staništa orangutana se uništavaju, kako bi se napravilo mesta za plantaže palmi, u svrhu proizvodnje palminog ulja, kojeg, kako navode aktivisti, ima sasvim dovoljno, da se zadovolje svetske potrebe.

Preti im izumiranje?

Aktivisti pregovaraju sa multinacionalnim kompanijama u nameri da spasu ugrožene orangutane.

Upozorenja stižu i od Grinpisa. Naime, u Indoneziji dnevno ugine i do 25 životinja. Kako navode, imaju dokaze da kompanije u svojim proizvodima koriste palmino ulje sumnjivog porekla, iako su se obavezali da to neće činiti.

Tokom 2010. godine, mnogi popularni brendovi su se obavezali da će do 2020., prestati da koriste palmino ulje koje dolazi sa plantaža nastalih uništavanjem staništa orangutana.

Samo neke od tih kompanija su Unilever – Dove sapuni, Nestle – Kitkat i Shreddies, Colgate-Palmolive, Mondelez i brojne druge.

Aktivisti za zaštitu životinja navode da su kompanije u prethodnih osam godina uložili minimalno napora, da pronađu palmino ulje iz drugih, proverenih izvora, koji ne uništavaju staništa ovih životinja, i da je do isteka zadatog roka ostalo još 18 meseci.

Grinpis je objavio međunarodni izveštaj sa svojim saznanjima, koji sadrži bitne informacije. Naime, u izveštaju stoji da postoji sasvim dovoljna količina palminog ulja da zadovolji svetske potrebe, da se svake sekunde uništi šuma veličine fudbalskog terena i da se palmino ulje nalazi u polovini proizvoda u supermarketima.

06/09/2022 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments