Indija i Srbija: Započela naučno- tehnička saradnja

04/10/2017 13:31

Indija i Srbija: Započela naučno- tehnička saradnja

Na osnovu Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Republike Indije, u Beogradu je održano drugo zasedanje mešovite srpsko-indijske komisije za naučno-tehničku saradnju.

Polazeći od potrebe da se podrži naučna i tehnološka saradnja na bazi pariteta i recipročnog interesa, uz poštovanje nacionalnih prioriteta, u oblasti razvoja nauke i tehnologije u obe zemlje usaglašen je i potpisan Protokol sa drugog zasedanja mešovite srpsko-indijske komisije kao i program saradnje u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Departmana za nauku i tehnologiju Ministarstva nauke i tehnologije Republike Indije.

Ovim Programom naučno-tehnološke saradnje između dve države predviđeno je da prvi poziv za prijavu predloga projekata bude raspisan u drugoj polovini 2018. godine, a da raspisivanju poziva prethode dve radionice koje bi bile održane u prvoj polovini naredne godine, pri čemu bi jedna bila održana u Srbiji uz učešće vodećih naučnika iz Indije, a druga u Indiji, uz učešće naših naučnika. Radionice bi bile vezane za prioritetne oblasti saradnje (biotehnologija i informacione i komunikacione tehnologije).

Indijska delegacija je tokom boravka posetila rektorat Univerziteta u Beogradu, Institut za molekularnu genetiku i genetički inženjering, Institut za biološka istraživanja «Siniša Stanković», kao i Inovacioni fond, gde su imali priliku da razmene iskustva kako sa istraživačima, tako i da sagledaju potencijal inovativnih kompanija (Coprix Media, Milinkovic Company i NovelIC).

Izvor: mpn.gov.rs
Foto: mpn.gov.rs

04/10/2017 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments