U Bavarskoj pronađene perece stare 300 godina
Povezane objave
Na istoku Bavarske nemački arheolozi pronašli su dve perece za koje se smatra da su stare 300 godina, odnosno da su napravljene između 1700. i 1800. godine.
Portparolka Bavarske kancelarije za istorijsku konzervaciju Dorote Ot rekla je da će ostaci pereca biti prikazani ove nedelje u Istorijskom muzeju u Regensburgu.
Prema rečima stručnjaka, ostaci peciva bili su prepečeni, a zahvaljujući tome opstali su sve ove godine.
Perece koje su pronađene malo se razlikuju od onih koje se danas prave. Na mestu na kojem su nađeni ostaci pereca, rolnica i kroasana, pronađena je i drvena kuća za koju se veruje da je stara oko 1.200 godina, za koju se veruje da je nekada bila pekara.
“Ovo otkriće je zaista neobično, jer prikazuje svakodnevni život”, rekao je Joakim Vulbergs, gradonačelnik Regensburga.
Perece su prvi put napravljene u manastirima u srednjem veku, a njihov oblik je predstavljao prekrštene ruke monaha. Njihov jednostavan recept – voda i brašno – omogućavao je da one mogu da se jedu uvek, čak i tokom Velikog posta, kada se hrišćani uzdržavaju od mlečnih proizvoda ili jaja.
Danas se perece najviše jedu u južnoj Nemačkoj, gde su nezaobilazni sastojak doručka, zajedno sa kobasicama i slatkim senfom.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*