Back to homepage

Stipendije za studente i srednjoškolce

stipendija cover

Stipendije u oblasti obrazovanja se dodeljuju najboljim đacima i studentima, koji su u dosadašnjem periodu školovanja bili najuspešniji i ostvarili najbolje rezultate.

Cilj stipendija je da stimulišu dobre đake da nastave sa obrazovanjem ili da se profesionalno usavršavaju. Pored onih koji su ostvarili najbolji školski uspeh, stipendije se često dodeljuju i đacima koji su talentovani u nekoj drugoj oblasti: umetnosti, sportu, stranom jeziku itd.

Ko daje stipendiju?

Davaoci stipendija mogu biti razni: ministarstva, vlade, privatne kompanije, univerziteti, škole, fondacije, opštine itd. Pored domaćih institucija davaoci stipendija su u mnogim slučajevima inostrana lica. Često davaoci, konkurs za stipendiju raspisuju u jednom roku, ali pojedine se raspisuju redovno svake godine. Primer stipendije za koju se konkurs raspisuje svake godine je Konkurs za dodelu učeničkih stipendija, a raspisuje ga Ministarstvo prosvete.

Uslovi za dobijanje stipendije

Za svaku stipendiju postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti. Da biste uopšte ušli u razmatranje za dobijanje stipendije uvek je potrebno da ispunite konkretne kriterijume koji su traženi. Ukoliko ste utvrdili da možete konkurisati, potrebno je da prikupite svu traženu dokumentaciju koja se razlikuje od stipendije do stipendije.

Uz traženu dokumentaciju važno je pripremiti i aplikaciju. Dobro pročitajte formalne i neformalne zahteve koje je davalac stipendije naznačio. Aplikacija obavezno mora biti potpuna, složena po traženom redosledu i poslata u roku. Urednost pri ispunjavanju zahteva i slanju aplikacije je bitna, pošto je broj kandidata ograničen, pa se može desiti da budete diskvalifikovani iako ispunjavate kriterijume.

Ukoliko se za stipendiju prijavi velik broj kandidata koji ispunjavaju kriterijume može doći do dodatnih testiranja zbog ograničenog broja mesta. Ovo su često intervjui ili psihološki testovi kojima se dodatno proveravaju sposobnosti i podobnost kandidata.

Kako do stipendije?

Za dobijanje stipendije je važna upornost. Velik broj stipendija ”propadne” zato što đaci i studenti ne znaju da postoje ni gde da ih pronađu. Zbog toga je potrebno provesti neko vreme u potrazi.

Ako planirate da aplicirate za neku stipendiju, poželjno je da se pre toga posvetite što većem broju vannastavnih aktivnosti. Pored proseka ocena davaoci stipendija često gledaju koliko su kandidati aktivni u svojoj zajednici i čime se bave pored škole. Na taj način se ističu osobe koje žele da doprinesu svojoj okolini, koje su proaktivne i spremne da sami stvore prilike za sebe. Bilo koji oblik vannastavnih aktivnosti izgleda dobro u prijavi: bavljenje sportom, posao, volontiranje, hobi…

Izaberite tip stipendija koji vas interesuje: