oslo-norveska

Oslo je jedini samostalni grad-okrug u državi, vrši ulogu upravnog sedišta okruga Akershus koji okružuje Oslo i obuhvata njegova predgrađa. Oslo je kulturno, naučno i upravno središte Norveške. Ovaj grad je takođe važno središte trgovine, bankarstva, industrije i pomorstva Norveške i Evrope. Oslo je i jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života u celom svetu, ali je istovremeno i jedan od najskupljih svetskih gradova.

Grad je osnovao kralj Harald III Sigurdson oko 1048. godine. Oslo je nastradalo u požaru 1624. godine. Dansko-norveški kralj Kristijan IV obnovio je grad koji je zatim dobio naziv Kristijanija. Godine 1925. grad je vratio svoj stari naziv. Zauzima površinu od 115km2 i ima 590.041stanovnika i nalazi se na rubu istoimenog fjorda Oslo.

Oslo se razvilo kao morska luka. Zaliv nije otvoren ka moru, već se tu nalaze 22 manja ostrva, od kojih je najveće Malmeja.U gradskim granicama postoje dve manje reke (Akerselva i Alna), kao i 343 mala jezera. Od njih najveće je Maridalsvanet, koji je i najveći izvor pitke vode za zapadni deo Osla.

Klima u Oslu je umereno kontinentalna sa uticajem Atlantika i Golfske struje. Nju odlikuju blage zime (od -1 do -7 °C) i hladnija leta (od 20 do 22 °C). Godišnja količina padavina je 763 mm/m².

Oslo je poznato po starom jezgru, ali i po brojnim parkovima, alejama i šumama. Okosnica grada je pešačka Ulica Karla Johana, oko koje se nalazi najveća koncentracija znamenitosti Osla.

Opera u Oslu

Poslednjih decenija Oslo postaje i stecište savremene arhitekture, pa je poslednjih godina podignuto mnogo novih četvrti i velelepnih „hajtek“ zgrada. Jedan takav primer je Opera u Oslu koja se nalazi u luci grada i izgleda veličanstveno.

opera-u-oslu

Tvrđava Akeršus

Tvrđava Akeršus je izgrađena krajem 13. veka. Ovo mesto, koje u sebi sadrži i Muzej norveškog otpora, daće vam puno informacija o nemačkoj okupaciji od 1940. do 1945. godine.tvrdava-akersus

Gradska skupština Osla

Gradska skupština Osla (Radhuset) je nesumnjivo jedna od najpoznatijih znamenitosti ovoga grada. Ova kockasta zgrada napravljena od cigala ima dva tornja, od kojih jedan sa ogromnim satom. Jedan od tornjeva je opremljen sa 38 zvona koja se mogu čuti u čitavoj lučnoj oblasti. Pored fascinantne fasade sa skulpturama i reljefima, gradska skupština poseduje i impresivnu unutrašnjost sa freskama čuvenih norveških umetnika.

gradska-skupstina-osla

Vigeland park

Prilikom posete Oslu ne zaboravite da posetite Vigeland park skulptura, koji je ujedno i najveći park te vrste na svetu. Ovaj park predstavlja životno delo Gustava Vigelanda i sadrži 650 njegovih dinamičnih skulptura od bronze, gvožđa i granita.

vigeland-park

Nacionalni muzej istorije sa botaničkom baštom

Za one koji više vole prirodu, Oslo ima i Nacionalni muzej istorije sa botaničkom baštom koji sadrži i zoološki vrt. Tamo možete videti različite minerale, dragocene metale, meteorite, skelete dinosaurusa, ali i preko 7.500 različitih biljnih vrsta iz svih krajeva sveta.

nacionalni-muzej-istorije-sa-botanickom-bastom

Pogledajte još