Back to homepage

Roterdam

roterdam holandija

Roterdam je grad u Holandiji koji se nalazi na ušću Rajne u Severno more. Roterdam je takođe i luka koja je najveća u Evropi, a treća po veličini u svetu. Roterdam je grad drugi po veličini u Holandiji i predstavlja najvažniji saobraćajni čvor države.  U ovom gradu, prema podacima iz 2006. godine živi 1.145.673 stanovnika. Pored Amsterdama i Haga, Roterdam je veoma važan kulturni centar. Grad ima više univerziteta, viših škola, kao muzičku akademiju i akademiju umetnosti. Pored nabraojanih kvaliteta, Roterdam je glavni državni industrijski i trgovački centar.

Mesta koja morate obići u Roterdamu:

Erazmov most

Erazmov most je beli viseći most koji povezuje razdvojene delove grada, a zbog njegovog grandioznog izgleda nosi naziv Labud.

Erazmov most roterdam

Muzej Kunsthal

Muzej Kunsthal je otvoren 1992. godine, a prostire se na površini od 3300 kvadratnih metara. U njemu se organizuju brojne izložbe svetski poznatih umetnika.

Muzej Kunsthal roterdam

U Roterdamu postoji veliki broj noćnih klubova koji garantuju dobar noćni provod, dok preko dana možete uživati u šopingu u Alehandrium šoping centru.

Može vam prijati i šetnja u jednom od najlepših zoo-vrtova, naime, u Diergaarde Blijdorp se nalazi i veliki akvarijum “Oceanium“ sa velikim brojem retkih i egzotičnih vrsta.

zoo vrt roterdam

Toranj Euromast dostiže visinu od 185 metara i najviši je u Holandiji. Predstavlja naročitu atrakciju zbog pogleda koji se sa njega pruža.

roterdam toranj

Pogledajte još