ceska foto

Iako je jedna od manjih država u Evropi, Češka će turistima ponuditi uživanje u karakterističnom centralnoevropskom šarmu. Saobraćajni sistem je izuzetno dobro razvijen, a uz to je i država poprilično mala, pa ćete vrlo lako, brzo i jeftino uspeti da obiđete ne samo glavni grad Prag, već i sve druge atrakcije kojima Češka obiluje.

Većina turista kada pomisli na Češku, uglavnom razmišlja o poseti Pragu, jer je to šarmantni grad prepun kulturnih, arhitektonskih i istorijskih atrakcija. Međutim, van prestonice pronaći ćete mnoge dvorce, spomenike, srednjevekovne gradove i sela i nacionalne parkove vredne posete, koje možete lako obići kolima ili koristeći javni prevoz.

ceska republika foto

Kratka istorija Češke republike

Arheološki nalazi sa teritorije Češke govore o tome da je taj prostor bio naseljen još oko 2800 godina pre nove ere. Od trećeg veka pre nove ere bila je naseljena Keltima, zatim Germanima, a Sloveni se ovde naseljavaju u 5. veku.

Dva veka kasnije Sloveni su formirali Samovo carstvo, a 883. godine nastaje Velikomoravsko carstvo, koje obuhvata Moravsku, Slovačku, severnu Mađarsku i deo Zakarpatja. Rastom i jačanjem ovog carstva, pridružuje mu se i Češka 890. godine. 907. godine Velikomoravsko carstvo nestaje posle napada Mađara i nedugo zatim se rađa Češka kao samostalna država, a za njenog prvog kneza bio je proglašen Borivoj I. U 10. i 11. veku država jača, postaje kraljevina i pripaja joj se i Moravska.

Kao zlatno doba Češke pamti se vladavina moćnog Karla IV iz luksemburške dinastije u 15. veku. Nadolazeći ratovi (Husitski i Tridesetogodišnji) iz 17. veka imali su razarajući učinak. U Prvom svetskom ratu Česi su se borili na strani Austrijanaca i Mađara, a na kraju rata 1918. godine ujedinjenjem sa Slovačkom proglašena je nova država – Čehoslovačka. Posle Drugog svetskog rata, Čehoslovačka je bila komunistička država, sve do 1993. godine kada se raspala i od kada Češka postoji kao samostalna republika.

Ukoliko planirate put u Češku, Prag će vas sigurno očarati, ali nemojte zaboraviti ni ostale lepote ove države. Za vas smo izdvojili neke od znamenitosti koje nikako ne smete propustiti da posetite:

Dvorac u Pragu (Pražský hrad)

Mesto koje svi turisti posećuju u Češkoj je praški dvorac, a i čitav deo grada Hradčani. Ovaj dvorac bio je sedište svih važnih centralnoevropskih vladara, kao što su rimski carevi, Habzburzi, Boemski kraljevi, a danas i predsednika Češke republike. U svojoj hiljadu godina dugoj istoriji dvorac je promenio mnoge arhitektonske stilove, o čemu svedoči njegov interesantan izgled.

Dvorac u Pragu

Karlov most u Pragu

Nemoguće je posetiti češku prestonicu, a ne prošetati se preko možda najpoznatijeg evropskog mosta. Karlov Most preko reke Vltave izgrađen je 1357. godine i ćitavom dužinom mosta (520 metara) postavljene su statue. Najpoznatije od ovih statua na Karlovom mostu su statua vladara Čarlsa IV i Jovana Nepomuka, najvažnijeg češkog sveca, koji je u 14. veku udavljen upravo u Vltavi.

karlov most prag

Katedrala svetog Petra i Pavla u Brnu

Iznad grada Brna uzdiže se jedno od najvažnijih češki nacionalnih blaga – katedrala svetog Petra i Pavla. Pored spektakularne spoljašnjosti, katedrala očarava i svojom baroknom unutrašnjošću, koja je pravo remek-delo 18. veka.

Katedrala svetog Petra i Pavla u Brnu

Dvorac Češki Krumlov (Český Krumlov)

Ovaj ogromni dvorac iz 13. veka nalazi se u gradu Krumlovu i izuzetno je dobro očuvan. Jedan je od spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Vredni posete u ovom dvorcu su sala za balove, renesansna hala, kraljevski apartmani, kapela svetog Đorđa, kao i barokno pozorište iz 1682. godine.

Dvorac Češki Krumlov

Gradovi koje morate posetiti u Češkoj:

Pogledajte još