Pravi razlog zašto na dolarima nema likova živih ljudi

04/01/2018 12:12

Pravi razlog zašto na dolarima nema likova živih ljudi

Sigurno ste primetili da na dolar novčanicama ne postoje likovi živih ljudi. Na tome, Amerikanci mogu da zahvale čoveku po imenu Spenser M. Klark.

Još davne 1866. godine, Kogres SAD zabranio je prikazivanje živih osoba, odnosno savremenika na dolarima, obveznicama i poštanskim valutama, a ova zabrana traje i danas. Glavni krivac za ovo je tadašnji nadležnik u Nacionalnom birou valuta (današnji Biro za graviranje i štampanje)  Spenser M. Klark.

Skupa greška

Tokom Građanskog rata, ljudi su počeli da sakupljaju srebrne i zlatne novčiće, zbog vrednosti samog zlata i srebra. Kako bi se sprečila nestašica novčića, počelo je štampanje paprinog novca u formi centa. Spenser je igrao veliku ulogu u dizajniranju i nadgledanju novih novčanica.

Do trećeg izdavanja paprinog novca od pet centi, Kongres je zamolio da se odštampa valuta sa licem Vilijama Klarka, jednog od članova slavne Luis- Klark ekspedicije. Međutim, kada je dokument stigao do Spencera, ne pročitavši ga dobro i videvši samo prezime Klark, doneo je odluku da svoj lik stavi na novčanicu.

Naravno, Kongres nije dobro reagovao na ovo, a pobesneli kongresmani doneli su amandman 7. aprila 1866. godine da se na novcu SAD nikada više ne stavlja lik ili portret niti jedne žive osobe.

 

04/01/2018 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments