Naš prvi čovek koji prima “Sputnik V” vakcinu protiv kovida-19

25/08/2020 10:03

Naš prvi čovek koji prima “Sputnik V” vakcinu protiv kovida-19

Profesor dr. Sergej Boljević iz Moskve kaže da će na svom primeru dokazati da je bezopasna.

Veliki uspeh ruskih istraživača je registrovanje prve vakcine protiv virusa kovid- 19, to je izazvalo večite pometnje u svetu, ne samo u zdravstvu.

„Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na svetskom nivou i ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri“ 

Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svet uhvatila panika oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno verujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam lekar i predajem studentima.

Na sadašnju polemiku i napade na rusku vakcinu treba gledati iz nekoliko uglova. Pre svega to je stvar prestiža. Svuda u svetu govore i pišu da je baš Rusija prva napravila vakcinu. Drugo, velike farmaceutske kompanije su doživele udarac, jer su one planirale da zarade veliki novac. Ako više od 20 država sada govori da želi da kupi rusku vakcinu, to znači da te zapadne kompanije neće moći da zarađuju na tom tržištu“ – kaže za “Novosti” Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gde je vakcina isprobana i dala je odlične rezultate.

Rusija ima više uglednih instituta koji decenijama rade na vakcinama. Nije čudno što su baš oni prvi napravili vakcinu protiv aktuelne epidemije.

25/08/2020 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments