Na današnji dan preminuo je Mihajlo Pupin

12/03/2020 12:21

Na današnji dan preminuo je Mihajlo Pupin

Jedan od najvećih umova čovečanstva, Mihajlo Pupin preminuo je 12. marta 1935. godine u Njujorku, a iza sebe ostavio je brojna otkrića.

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u selu Idvor. Imao je četvoro braća i pet sestara. Otkrio je Pupinove kaleme, električni prenos pomoću rezonantnih strujnih kola, višestruku telegrafiju, višestruku antenu za prenošenje električnih talasa, aparat za telegrafske i telefonske prenose i još mnogo toga. A kako je sve počelo?

Pupinovo putovanje u Prag

Mihajlo Pupin je 1872. godine dobio stipendiju i otišao je u Prag da nastavi školovanje. Neko od putnika mu je tom prilikom iz torbe ukrao pečenu gusku koju mu je majka spakovala. Pupin se kasnije sukobio i sa kondukterima.

Međutim, čini se da je ovo neslavno putovanje bila sudbnina, jer je upravo tada upoznao jedan par i Amerike kada je prvi put i čuo engleski jezik. Tada se zainteresovao za “novi svet” gde je izgradio karijeru.

Kasnije, kada je stigao u Njujork, Pupin je imao svega pet centi koje je potrošio na slatko od šljiva. „Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista“, napisao je svojevremeno Pupin.

12/03/2020 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments