Način održavanja nastave zavisi od vakcinacije

26/07/2021 10:14

Način održavanja nastave zavisi od vakcinacije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poručio je da je moguće da se nastava u novoj školskoj godini neće odvijati regularno, ako vakcinacija ne bude na zadovoljavajućem nivou, s tim što će konačnu odluku o načinu nastave doneti Krizni štab. Ružić je još rekao i da je Ministarstvo spremno za sve opcije, ali da je mnogo bolje da ova školska godina počne na regularan način, a ne on-line, i tako i završi u junu sledeće godine.

– Zdravstveni deo Kriznog štaba će dati preporuku Kriznom štabu nakon čega će Vlada doneti odluku – ukazao je Ružić, a prenele su Novosti.

Resorni ministar je i pozvao je sve, a posebno one između 17 do 35 godina, da se što pre vakcinišu i da na toj način pokažu odgovornost prema mlađima, ali i starijima i onima koji rade u prosvetnom sistemu.

A, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Javni servis Srbije da je trenutna epidemijološka situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. On je još poručio i da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Takođe, on je istakao i da je Krizni štab upozorio da bez vakcinacije na zadovoljavajućem nivou neće biti moguće da se organizuje regularna nastava u školama, jer je postotak od 48,46, koliko je vakcinisanih u državi, nizak nivo i nije ni blizu stvaranju kolektivnog imuniteta.

– Međutim, mesec dana je i dug i kratak period. Videćemo za mesec dana kakva će biti epidemijska situacija i Krizni štab će sigurno odlučiti u tom trenutku šta je najbolje za naše školarce – naglasio je Đerlek i dodao da kada se radi o trećoj dozi vakcine, Stručni komitet je dao preporuku za nju.

– Svi se spremamo da mirno dočekamo jesen i razmišljamo o čuvanju zdravlja i mislim da jedan veliki deo građana postupa onako kako treba, a treća doza je nešto što nam treba posebno za određene kategorija stanovništva – rekao je Đerlek.

Ističe da su to hronični bolesnici, pacijenti sa malignim bolestima, transplantirani pacijenti posebno oni sa transplatacijom koštane srži, stariji pacijenti od 70 godina, pacijenti stariji od 60 godina u domovima za stare, zaposleni u zdravstvu i službama socijalne zaštite.

– Moramo biti jasni da imaju pravo i svi građani gde nije bilo očekvanog imunog odgovora da se jave i prime treću dozu – kazao je Đerlek.

Na pitanje da li je preporuka da se uzme ista vakcina ili ne, Đerlek kaže da je preporuka da treća doza bude “Fajzerova” ili “Modernina” vakcina koja će doći na jesen. Što se tiče vakcinacije zdravstvenih radnika, Đerlek je istakao da oni treba da pokažu primer i odgovornost i da ne mogu lečiti ljude ako postoji mogućnost da ih zaraze.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali i da se odnosi na sve zarazne bolesti, pa i na kovid19. Kako je preneo Radio021, Kon je istakao da u pandemijskoj situaciji deluje etički neprihvatljivo da “uđete u bolnicu zbog potpuno druge stvari i da dobijete koronu”.

Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine – rekao je Kon i dodao da “ne možemo da se ponašamo kao da nema vakcine i da zatvaramo sve”.

26/07/2021 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments