Svečano uručena Nobelova nagrada za mir

10/12/2014 16:09

Svečano uručena Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir je dodjeljena danas 17-ogodišnjoj Malali Jusafzai iz Pakistana koja će ovu nagradu podeliti sa Kajlašem Satjartijem iz Indije koji se bori za oslobađanje hiljade dece koja rade kao robovi. 

Malala

Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade

Malala je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade, a postala je poznata u svetu kao borac za prava deteta nakon što je sa 15 godina preživela napad talibana. Ona se od svoje 12 godine zalaže za obrazovanje devojčica u svojoj državi. Pod pseudonimom Gul Makai pisala je blog za BBC gde je opisivala kako je živeti pod okupacijom talibana. U napadu koji se desio u oktobru 2012. godine talibanski napadač koji je pucao na nju u školskom autobusu pogodio ju je u lice. Nakon rehabilitacije u bolnici u Engleskoj uspela je da se oporavi od ove teške povrede.

Školska uniforma natopljenja krvlju, koju je Malala nosila kada je na nju pucano u 2012. godine blizu njene kuće u pakistanskoj dolini Svat, biće izložena na jednoj izložbi u Nobelovom centru.

Kajlaš Satjarti, koji sa Malalom deli ovogodišnju nagradu za mir, istaknut je borac za prava dece u Indiji. Njegova organizacija “Bačpan Bačao Andolan” je oslobodila više od 80.000 dece koja su bila korišćena kao radna snaga i nakon toga pomogla im da se uključe u društvo.

Kajlaš-Satjarti

Borac za prava deteta u Indiji

Satjarti smatra da je status dece koja su radno eksploatisana pitanje ljudskih prava i socijalno pitanje. Ova pojava podražava siromaštvo, nezaposlenost, nepismenost, nekontrolisani rast populacije i niz socijalnih problema. Kajlaš Satjarti je jedan od najvažnijih ljudi kako je donošenje zakona u Indiji u pitanju.

Članovi komiteta za dodelu Nobelove nagrade navodi da su Malala Jusafzai i Kajlap Satjarti nagrađeni zbog svog nesebčnog i posvećenog rada protiv nasilja nad decom i mladima, kao i za borbu za pravo svakog deteta na obrazovanje, zbog čega su rizikovali i svoje živote.

10/12/2014 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments