Kako se razgovara o plati?

24/03/2020 12:00

Kako se razgovara o plati?

Pored toga što je razgovor za posao sam po sebi stresna situacija, priča o plati je dodatno stresna i škakljiva iz više razloga. Zato je neophodno znati na koji način i u kom momentu pristupiti ovoj temi.

Ispod su najbitniji saveti.

Plata ispunjava egzistencijalne potrebe, to je jasno, međutim neki poslodavci žele da vide strast i zainteresovanost za posao kao takav. Zato je važno da ne pitate prerano za platu, recimo odmah na prvom razgovoru, jer često postoji nekoliko krugova na kojima se još upoznajete i na kojima poslodavac testira vaše sposobnosti koje je voljan da plati.

O plati možete razgovarati onog momenta kada dobijete ponudu za posao od poslodavca – to je sigurno zeleno svetlo. 

Kada intervjuer pita „koliku platu očekujete“, dobijate vrlo teško pitanje sa tačnim odgovorom 50:50. Šta to znači? Možete reći cifru koja će za drugu stranu premašiti očekivanja, a možete reći iznos koji je i niži od očekivanog, za šta ćete potceniti sebe i svoje sposobnosti. Za budućnost uspešne saradnje, važno je da obe strane budu zadovoljne, što znači da nije cilj da jedna strana odnese prevagu na uštrb druge.

Sledeće tri fraze u vezi sa platom će vam odmah doneti neuspeh na razgovoru – izbegavajte ih.

  • „Koliko se ovo mesto u principu plaća“,
  • „Aha, da, pa to ok zvuči“,
  • „Ali, ja sam prilično fleksibilan/na povodom toga“.

Ako vam se na prvo čitanje čini da su ove fraze ok – grešite.  

Pregovaranje o plati znači da prva cifra koja je ponuđena nije po pravilu i poslednja – o njoj se i dalje razgovara. Svako pitanje o plati ne bi trebalo da sadrži prostor u kom poslodavac može da ponudi manje, ali tako da ispadne da nećete dobiti neku veću cifru, na šta aludira upravo prva fraza.

Na kraju, svaka fleksibilnost (treća fraza) podrazumeva da ste voljni da prihvatite i manji iznos.

24/03/2020 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments