Godišnja izložba strip umetnika

04/12/2014 11:51

Godišnja izložba strip umetnika

U Galeriji Doma omladine Beograda održava se treća godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS). Izložba će biti otvorena od 4. do 14. decembra i prikazaće radove umetnika koji su saradnici najvećih izdavačkih kuća u Evropi i Americi („Boneli“, „Lombar“, „Glena“, „Delkur“, „DC“, „Marvel“, „Dizni“), kao i dela sa lokalnih scena Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja u kojima Udruženje ima članove.

Ovogodišnja izložba otvara se radovima Dragoljuba Nedeljkovića, Novice Kruljevića, Jovana Stojanovića, Brane Nikolića, Laze Sredanovića i Radivoja Bogičevića, a završava se najmlađim strip-umetnicima u Srbiji koji su u uzrastu od 14 do 19 godina, među kojima su Milica Mastelica, Jelena Vučić, Marijana Kostić, Mina Davić, Julija Sradik i Anastasija Aleksić.

Svaka godišnja izložba USUS kao razultat ima kolornu knjigu od 64 strane u kojoj se nalaze tematski članci, studije i bibliografije vezane za strip i popularnu kulturu u našoj zemlji. Pored knjige kao produkta organizovane godišnje izložbe postoji i katalog radova koji su se našli na izložbi.

Monografija-katalog za 2013.godinu obeležila je godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša, dok će monografija koja prati ovogodišnju izložbu sadržati deo posvećen Velikom ratu.

Temat koji se nalazi u novom katalogu na 15 strana delo je Zorana Stefanovića i nosi naziv “Užasi, junaštva, opstanci i nadanja: Prvi svetski rat u srpskom i jugoslovenskom stipu”. To je prvi put da se u regionalnoj pop-kulturi donese istoriografski pregled, bibliografija i stripografija na temu Prvog svetskog rata.

Osim temata o Velikom ratu, ova monografija donosi različite tekstove, vesti, izveštaje, prikaze, obeležava završetak prvog ciklusa serijala “Vekovnici” scenariste Marka Stojanovića i radove oko 70 crtača Jugoistočne Evrope, kao i in memorioam uglodnom piscu i likovnom umetniku Miodragu Krstiću – Profketu (1959 – 2014).

U saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Francuskim institutom u Srbiji i drugim ustanovama u zemlji i svetu, Udruženje stripskih umetnika Srbije postoji i realizuje svoje projekte već šest godina.

Ovogodišnju manifestaciju će u 19 časova otvoriti predsednik USUS-a Zoran Tucić.

04/12/2014 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments