Back to homepage

Salman Rušdi – Citati i izreke

Salman Rušdi

Salman Rušdi rođen u Indiji, piše u Britaniji, pola života je proveo u Aziji, pola u Evropi, posedujući veliko znanje istočnih i zapadnih religija, a ne prihvatajući nijednu, Salman Rušdi je jedan od retkih pisaca za koje se može reći da su pravi svetski pisci. Zbog kontroverznog romana “Satanski stihovi” izdata je fatva – smrtna kazna od strane religijskog vođe Irana zbog koje je morao više od deset godina da se krije po Britaniji.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Salman Rušdi

Slobodna društva su društva u pokretu, a gde ima pokreta ima i trenja.

Ono što jedan pisac može da stvori sam u svoja četiri zida, nijedna vlast ne može lako da uništi.

U ovom svetu gde nema tihih kutaka, nema lakog bega od istorije, od nemira, od grozne bučne galame.

Jedno je reći: “Ne sviđa mi se to što si mi rekao i smatram to nepristojnim i uvredljivim” ali u  momentu kada koristite nasilje kao odgovor, dižete sve na drugi nivo, gde gubite sav kredibilitet koji ste imali.

Jedan od problema odbrane slobode govora je taj što često morate braniti ljude koje smatrate užasnim, neprijatnim i odvratnim.

Dve stvari čine temelje bilo kog otvorenog društva – sloboda izražavanja i vladavina zakona. Ako nemate te dve stvari, nemate slobodnu državu.

Imam mnogo vremena za bitne ljude u mom životu i prijateljstvo je meni jako bitna tema. Mislim da sam među piscima koje poznajem, po tom pitanju poseban.

Odgovor na religiju nije nestanak religije, vec razmišljanje o njoj na drugi način. Biti deo nje na drugi način.

Ne postoji savršena sigurnost, samo različiti nivoi nesigurnosti.

Moramo nešto razjasniti: teroriziam nije težnja ka legitimnim ciljeva uz pomoć nelegitimnih sredstava. Šta god da ubice žele da postignu, stvaranje boljeg sveta sigurno nije jedan od njihov ciljeva.

Jedna od neverovatnih stvari kada su u pitanju ljudi je da nezamisljivo često postane realnost.

Zapravo, ne volim žurke. Preferiram veče sa četiri prijatelja koji sede i večeraju. Prezirem klubove i ne volim mesta gde je buka tako glasna da ne možete da pričate sa ljudima.

Ne sme se zanemariti čar zabranjenog voća.

Mašta bombaša samoubice ga navodi da veruje u uzvišeno herojsko delo, dok se on zapravo samo bespotrebno raznosi i uzima tuđe živote.

Ponekad legende kreiraju realnost, i postaju korisnije od činjenica.