Back to homepage

Roza Parks – Citati i izreke

rosa-parks-foto

Roza Parks (Taskigi, 4. februar 1913. godine — Detroit, 24. oktobar 2005. godine) postala je poznata kao afroamerička aktivistkinja za ljudska prava nakon što je  1. decembra 1955. godine odbila da na zahtev vozača autobusa ustupi svoje mesto belom putniku. Njeno hapšenje i nakon toga suđenje imalo je za posledicu bojkot autobuskog saobraćaja u Montgomeriju, što je jedan od najvećih i najuspješnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u istoriji.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka Roze Parks.

Citati i izreke – Roza Parks

Nikad se ne smeš bojati da uradiš ono što je ispravno.

Želim da budem upamćena kao osoba koja je želela slobodu, jednakost, pravdu i prosparitet za sve ljude.

Svaka osoba mora živeti svoj život kao uzor drugima.

Ja sam tokom godina naučila da kada je um sređen to poništava strah; jer sve što mora biti urađeno mora biti urađeno bez straha.

Ja verujem da smo mi ovde na Zemlji kako bismo živeli, odrastali i uradili sve što možemo kako bi Zemlja bila bolje mesto za sve ljude koji će moći da uživaju u slobodi.

Ja sam ranije ustupala svoje mesto, ali sam danas posebno umorna. Umorna sam od svog posla krojačice i bola koji osećam u duši.

Rasizam je još uvek prisutan. Na nama je da pripremimo našu decu na ono što ih očekuje, a što bi trebalo da prevaziđemo.

Da li si ikad bio povređen i svaki put kada rana počne da zarasta ti se iznova i iznova povređuješ?

Naučila sam da verujem u Boga i da u njemu vidim svoju snagu. Odavno sam odlučila da ću biti slobodna osoba i da se neću bojati. Oduvek sam osećala da je moje pravo da se branim ako mogu.