Back to homepage

Džidu Krišnamurti – Citati i izreke

Džidu Krišnamurti

Džidu Krišnamurti je bio indijski filozof i pisac. Rođen je 11. maja 1895. godine u Madanapalu u Indiji. Pisao je knjige i držao brojne govore širom Indije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Govorio je o duhovnosti, ljudskim odnosima, meditaciji i pozitivnoj promeni u globalnom društvu. Napisao je više knjiga, a neke od njih su: „Prva i poslednja sloboda“, „Jedina revolucija“ i „Krišnamurtijeva beležnica“. Preminuo je u gradu Ohaj u Kaliforniji 17. februara 1986. godine.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Džidu Krišnamurti

Svesnost je posmatranje bez osuđivanja.

Sloboda i ljubav idu skupa. Ljubav nije reakcija. Ako te volim zato što ti voliš mene, to je samo trgovina, stvar koja se kupuje na pijaci; to nije ljubav.

Sloboda od želje za odgovorom je suštinska za razumevanje problema.

Hitler i Musolini su bili samo glavni govornici odnosa dominacije i žudnje za moći koji su u srcu gotovo svakoga.

Nije mera zdravlja biti dobro uklopljen u društvo bolesno iz temelja.

Istina je ono što oslobađa, a ne napori da budeš slobodan.

Stalno izjavljivanje vere je pokazatelj straha.

Opis nije opisano; ja mogu opisati planinu, ali opis nije planina, i ako se uhvatiš u opis, kao što većina ljudi čini, onda nikada nećeš videti planinu.

Nije ljubomoran onaj koji voli, već onaj koji hoće da je voljen.

Ideje i ideali dele ljude.

Tradicija postaje naša sigurnost, a kada je um siguran on propada.

Morate razumeti celinu života, ne samo jedan mali deo. Zbog toga morate čitati, zato morate gledati nebo, zato morate pevati i plesati, i pisati pesme i patiti i razumevati, jer sve je to život…

Važno je učenje. Ko je učitelj, nije važno.

Misao je vreme. Misao je rođena iz iskustva i znanja koja su neodvojiva od vremena i prošlosti. Vreme je psihološki neprijatelj čoveka. Misao je uvek ograničena i zato živimo u stalnom sukobu i borbi.

Mi se plašimo poznatog i plašimo nepoznatog. To je naš svakodnevni život i tu nema nade, i stoga svaki oblik filozofije, svaki vid teološkog učenja, je samo beg od prave stvarnosti, od onog što jeste.