Back to homepage

Ajrton Sena – Citati i izreke

Ajrton Sena (Sao Paulo, 21. mart 1960 – Imola, 1. maj 1994) je bio vožač trkačkih automobila iz Brazila. Bio je jedan od najboljih vozača Formule 1, tri puta je bio šampion, a 41 put pobednik trke. Posebno je bio poznat po dobrim vožnjama po kiši zbog čega je dobio nadimak Kišni čovek. 2009. godine je izabran kao najbolji vozač svih vremena, na izborima u organizaciji čuvenog britanskog lista Autosport.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih izreka.

Citati i izreke – Ajrton Sena

Za mene je strah uzbudljiv.

Strah je deo života. Neki ne znaju kako se suočiti sa strahom. Drugi – i tu ubrajam sebe – nauče živeti sa njim, ne kao s nečim negativnim, već kao s osećanjem za samoodržanjem.

Svi smo mi deca. Jedina razlika je u našim igračkama.

Biti drugi znači samo biti najbolji od gubitnika.

Bogat čovek ne može živeti na svom ostrvu, okružen siromaštvom. Mi svi dišemo isti vazduh. Moramo dati priliku svima, bar elementarnu priliku.

Osećaj opasnosti je uzbudljiv. Izazov je u pronalaženju novih opasnosti.

Pobeda je najvažnija. Sve ostalo je samo posledica pobede.

Svi smo mi vrlo krhki. U mnogo trenutaka spoznaja o tome vraća vas u stvarnost. Istovremeno, dok radite nešto za šta znate da niko drugi ne može i dok se smatra da ste najbolji, nakbrži, neko koga niko ne može dostići – tada ste neverovatno krhki.

U određenim danima, u određenim okolnostima osećate da ne postoji limit.

Naravno da postoje trenutci kad se pitate koliko se još dugo možete baviti ovim poslom jer postoje neki aspekti koji nisu ugodni, posebno što se tiče načina života. Ali, ja jednostavno volim pobeđivati.

Novac je čudna stvar. Oni koji ga nemaju strašno ga žele. Oni koji ga imaju prepuni su problema.

Vrlo je važno, čak i kad vaš automobil nije najbolji, verovati kako će uvek doći bolja trka. To je deo moje motivacije.