kork irska

Kork je drugi po veličini i značaju grad u Republici Irskoj i najveći grad pokrajine Manster. U okviru užeg područja grada živi skoro 120 hiljada stanovnika, dok na širem području grada živi oko 275 hiljada stanovnika.

Istorija

Kork je prvobitno bio monaška naseobina osnovana u 6. veku. Grad je postao tek negde između 915. i 922. godine kada su Vikinzi na tom mestu pokrenuli trgovačku luku. Grad je desetkovan oko 1349. godine kada je pogođen kugom, ali se kasnije oporavio i 1577. godine postao četvrti grad Irske.

Grad je ponovo zadesila nesreća u Irskom ratu za nezavisnost, kada je središte grada stradalo u požarima u borbi protiv britanskih snaga.

Kork danas

Grad je u poslednje tri decenije zabeležio nagli rast i razvoj, a proglašen je Evropskom prestonicom kulture 2005. godine.

Glavne atrakcije u Korku

Kork je veoma važna irska luka, a mnogi lokalci vole da kažu turistima kako je Kork „prava prestonica“ Irske.

U srcu Korka nalazi se Engleska pijaca u kojoj se prodaju namirnice još od 1788. godine, što je čini jednom od najstarijih gradskih pijaca na svetu. Zanatski hleb, voće i morski plodovi su samo deo stvari koje ova pijaca ima da ponudi.

Engleska pijaca

Engleska pijaca

Još jedno zaveštanje iz 18. veka predstavlja Ulica Svetog Patrika. Ona predstavlja glavnu šoping rutu Korka i nalazi se na samo par minuta od Engleske pijace. Nedaleko se nalazi i tržni centar Braun Tomas.

Ulica Svetog Patrika

Ulica Svetog Patrika

Predivan prizor ljubitelji parkova mogu pronaći u Ficdžerald parku u čijoj bašti se mogu naći Gradski muzej Korka, kafići, statue i predivno jezero.

Ficdžerald parku

Ficdžerald parku

Zamak Blarni i kamen Blarni su definitivno među najpoznatijim atrakcijama Korka. Priča se da onaj ko poljubi kamen Blarni dobija veštinu elokventnosti. Zamak Blarni svake godine privuče nekoliko miliona turista iz svih krajeva sveta. Čuveni kamen se nalazi na vrhu tornja u zamku.

Zamak Blarni

Zamak Blarni

Još jedan popularni zamak u Korku jeste Blekrok u kom je danas smeštena opservatorija i koji danas predstavlja zanimljivu turističku atrakciju za porodice pošto uključuje mnoge radionice.

Zamak Blekrok

Zamak Blekrok

Najpoznatije crkve u Korku su Katedrala Svetog Fina Bera, gotička crkva koja se nalazi na samo 10 minuta od Ulice Svetog Patrika, i Crkva Svete Ane, koja se nalazi na oko 2 kilometra od Ficdžerald parka i koja poseduje neverovatan zvonik iz 18. veka.

Katedrala Svetog Fina Bera

Katedrala Svetog Fina Bera

Kob je fantastična luka i grad koji se nalazi na samo 25 minuta od Korka, a najpoznatija je po tome što je iz nje isplovio Titanik sudbonosne 1912. godine.

Kob

Kob

Pogledajte još