golvej irska

Golvej je četvrti grad po veličini u Republici Irskoj i istorijsko središte irske pokrajine Konot. Golvej je istovremeno i samostalni gradski okrug u okviru države pošto ima zvanje velegrada. Smatra se da u Golveju živi oko 75.000 ljudi.

Istorija Golveja

Mesto na kom se nalazi Golvej je bilo naseljeno još u vreme praistorije. Tvrđava na ušću reke Kolib u more izgrađena je 1124. i smatra se pretečom današnjeg grada. Oko tvrđave se ubrzo obrazovalo manje naselje koje su 1230. osvojili engleski Normani.

Tokom 16. i 17. veka je došlo do nemira i ustanaka etničkih Iraca iz okoline, a Golvej je i uprkos tome ostao lojalan engleskoj kruni. Nemiri s kraja 17. veka su upropastili gradsku privredu, te je grad naglo izgubio na značaju. Privreda Golveja je najviše propala u 19. veku tokom takozvanog perioda „irske gladi“. Golvej se nalazi u sklopu Republike Irske od 1921. godine. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Golvej ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Golvej danas

Golvej je danas centar industrije lekova, elektrotehnike i računara, a njegova privreda se uglavnom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama, ali i turizmu.

Glavne atrakcije u Golveju

Iako mali i kompaktan, Golvej je grad koji ima svašta da ponudi, posebno kada je u pitanju zabava.

Turisti obično prvo obilaze Irski trg u centru grada koji potiče iz 18. veka i na kom se danas nalazi memorijal američkom predsedniku Džonu F. Kenediju koji je bio irskog porekla. Na severozapadnoj strani se nalazi Braunijeva kapija, prolaz ka starom ali nedavno renoviranom zamku. Nedaleko se nalazi i spomenik irskom pesniku Padreku O Koneru. Zapadno od Irskog trga se nalazi istoimeni moderni šoping centar.

Irski trg

Irski trg

Zamak Linčevih je zamak iz 14. veka koji je danas pretvoren u banku, što je pomalo tužno. Ipak, spoljna fasada je prilično dobro očuvana.

Zamak Linčevih

Zamak Linčevih

Što se tiče crkvi, glavne su Crkva Svetog Nikole i Golvejska katedrala. Crkva Svetog Nikole je sagrađena u 14. veku i poseduje predivnu fasadu. S druge strane, Golvejska katedrala je jedna od najmlađih kamenih katedrala u Evropi pošto je sagrađena krajem pedesetih godina prošlog veka.

Golvejska katedrala

Golvejska katedrala

U Golveju ne manjka ni muzeja, a najpoznatiji je Gradski muzej Golveja koji čuva u sebi brojna arheološka blaga.

Gradski muzej Golveja

Gradski muzej Golveja

Lokacije koje definitivno treba obići u Golveju su Baren, Aranska ostrva i litice Mohera. Baren je mesto puno predivnih kamenih formacija, a Aranska ostrva i litice Mohera poseduju živopisan pejzaž koji se ne može rečima opisati.

Aranska ostrva

Aranska ostrva


Baren

Baren


Litice Mohera

Litice Mohera

Pogledajte još