Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarske i u njemu živi oko 1,4 miliona stanovnika, što ga čini trećim najvećim gradom u Nemačkoj. Ovaj grad, koji leži na reci Izar, poznat je po svojoj prelepoj arhitekturi, kulturi i festivalu piva Oktoberfest.

Kulturna scena u Minhenu smatra se za najraznovrsniju u celoj državi, posle Berlina. Ono što turiste najviše fascinira u ovom gradu su očuvane istorijske građevine. Naime, centar Minhena deluje netaknuto, izgleda baš onako kakav je bio i krajem 19. veka.

minhen

Minhen je veliki internacionalni centar biznisa, inženjerstva, naučnih istraživanja i medicine, o čemu govori činjenica da u ovde postoji veliki broj univerziteta, sedišta multinacionalnih kompanija i tehnoloških i naučnih muzeja, kao što su Nemački Muzej (Deutsches Museum) i BMW Muzej (BMW Museum).

Najnapredniji je grad u Nemačkoj i svake godine se nalazi na listi najkvalitetnijih gradova za život. Njegov spoj tehnologije i očuvanja kulturnog nasleđa mu je obezbedio nadimak ,,grad laptopova i lederhozni”.

BMW Muzej

BMW Muzej

Istorija Minhena

Grad je 1158. godine osnovao vojvoda Hajnrih Lav. U 13.veku vojvodska porodica Vitelsbah odabrala je Minhen za svoju rezidenciju, a u 16. veku grad postaje prestonica vojvodstva Bavarske. Posle Prvog svetskog rata, politička situacija u gradu postaje nestabilna. Nacional-socijalistička Partija osnovana je ovde, a 1923. godine Hitlerove pristalice pokušale su takozvanim Pivničkim pučem da svrgnu bavarsku Vladu.

Uprkos neuspehu, Minhen je postao sedište ove partije. Grad je u velikoj meri uništen za vreme Drugog svetskog rata, ali je kasnije obnovljen i izgrađene su mnoge nove zgrade, a mnoge stare renovirane.

Najposećenije turističke atrakcije u Minhenu

Minhenska Rezidencija (Münchner Residenz)

U ovom istorijskom kompleksu zgrada, koji je vekovima bio sedište bavarskih vladara, nalazi se veliki broj muzeja i spomenika od kojih su najpoznatiji Rezidencijalni Muzej, Riznica i Crkva Svih Svetaca (Allerheiligen-Hofkirche). Obavezno prošetajte prelepom  baštom koja sadrži mnoge vrste cveća, fontane i jezerca.

Minhenska rezidencija

Frauenkirhe (Frauenkirche)

Ova crkva pripada stilu kasne gotike i fascinira svojom veličinom – duga je 109, a široka 40 metara, dok su njena dva tornja sa renesansnim kupolama visoka 100 metara. U unutrašnjosti crkve nalazi se otisak stopala koji po legendi pripada đavolu.

Frauenkirhe

Engleska bašta (Englischer Garten)

Pored toga što je najveći park u Nemačkoj, Engleska bašta spada i među najlepše. Ovaj park veći je čak i od njujorškog Central Parka. Drveće, biljke, veštačko jezero i veštački potok pažljivo su raspoređeni da bi davali utisak prirodnog pejzaža. U ovoj nekadašnjoj vojnoj bašti iz 18. veka možete uživati u pikniku, sunčanju, dugoj šetnji ili vožnji  bicikla u prirodi, pa čak i surfovanju, jer mehanizam za pumpanje stvara talase u potoku. Centralna mesta u parku su Kineski Toranj i mala građevina Monopteros.

Pored ovih mesta, nemojte propustiti da posetite i glavni gradski trg Marijenplac (Marienplatz), Novu Gradsku Kuću (Neues Rathaus), Olimpijski park, crkvu Svetog Petra (Peterskirche), kao ni BMW Muzej.

Trg Marijenplac

Trg Marijenplac


Nova gradska kuća

Nova gradska kuća

Pogledajte još