Back to homepage

Frankfurt

Frankfurt na Majni je poslovni i finansijski centar Nemačke i najveći grad nemačke pokrajine Hesena. Takođe je i finansijska prestonica čitave kontinentalne Evrope. Naime, ovde se nalaze Evropska Centralna Banka i Nemačka Berza. Grad je prepoznatljiv po svojoj silueti futurističkih nebodera poslovne zone, najfrekventnijem nemačkom aerodromu i frankfurtskom sajmu automobila.

Ovaj grad poznat je kao grad kontrasta, jer se u njemu susreću neki od najavangardnijih poslovnih nebodera u Evropi i dobro očuvane istorijske građevine, koje možete videti u Starom Gradu (Altstadt).

frankfurt

Poslovni deo Frankfurta


Franfurt - Stari grad

Franfurt – Stari grad

Istorija Franfurta

Naziv Frankfurt znači ,,grad Franaka” i pod ovim imenom prvi put se spominje u 8. veku. U ovom gradu nalazio se rimski vojni kamp i rezidencija rimskih vladara. Krajem 16. veka osnovana je Frankfurtska Berza, po kojoj je grad poznat i dan danas. Frankfurt je preživeo mnoge ratove, okupacije, kugu i požare. 1749. godine u ovom gradu se rodio poznati nemački pisac Johan Volfgang fon Gete, čije ime nosi univerzitet u Frankfurtu.

Kao i mnogi nemački gradovi, i Frankfurt je bio razrušen za vreme Drugog Svetskog Rata, ali je vrlo brzo obnovljen i danas je poznat kao internacionalni grad trgovine i poslovanja.

Neka od mesta koja biste trebali da posetite u Frankfurtu su:

Stari Grad (Altstadt)

U srcu grada nalazi se trg Rumerberg (Römerberg), najfrekventnija pešačka zona i najlepši trg u gradu. Na ovom mestu možete pronaći veliki broj znamenitosti, kao što su: Stara Gradska Kuća (Altes Rathaus), Nova Gradska Kuća (Neues Rathaus), gotička crkva svetog Leonarda i Istorijski Muzej (Historisches Museum).

Rumerberg

Trg Rumerberg

 

Geteova kuća i muzej

Ovde se 1749. godine rodio najpoznatiji nemački pisac Gete. Prilikom posete njegovoj kući možete saznati kako je živela jedna bogata nemačka porodica u 18. veku, kao i mnoge druge stvari iz Geteovog života. U Geteovom Muzeju nalaze se mnoga umetnička dela koja su stvarana za vreme života ovog slavnog pisca, remek-dela romantizma i kasnog baroka. U Frankfurtu se takođe nalazi i Geteov toranj, sa koga se pruža prelep pogled na ceo grad.

Geteova kuća

Geteova kuća

Prirodnjački muzej (Naturmuseum Senckenberg)

Ovo je jedan od najmodernijih prirodnjačkih muzeja u Evropi i drugi po veličini u Nemačkoj. Najzanimljivija izložba koju ovaj muzej nudi je izložba skeletona velikih dinosaurusa, koja je posebno popularna među decom. Takođe, ovde postoji i najveća svetska kolekcija prepariranih ptica.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej

Pogledajte još