Back to homepage

Luksemburg

luksemburg drzava

Luksemburg, zvanično Veliko Vojvodstvo Luksemburg, jeste država u zapadnoj Evropi bez izlaska na more. Ona se graniči sa Belgijom na zapadu i severu, Nemačkom na istoku i Francuskom na jugu. Prestonica se takođe zove Luksemburg i zajedno sa gradovima Briselom i Strazburom predstavlja jednu od tri zvanične prestonice Evropske unije i sedište Evropskog suda pravde, najviše pravosudne ustanove u EU. Kultura Luksemburga predstavlja mešavinu francuske i nemačke kulture.

Sa površinom od svega 2.586 kvadratnih kilometara, Luksemburg je jedna od najmanjih suverenih država u Evropi, a naseljava je nešto više od 500.000 stanovnika. Luksemburg je jedino preostalo veliko vojvodstvo na svetu kojim upravlja Veliki Vojvoda Henri od Luksemburga. Luksemburg je razvijena država sa naprednom ekonomijom i najvećim BDP-om po glavi stanovnika u svetu prema podacima UN iz 2014. godine. Luksemburg je osnivajuća članica Evropske unije, OECD-a, Ujedinjenih nacija, NATO-a i Beneluksa.

Luksemburg priznaje čak tri jezika kao zvanična: francuski, nemački i luksemburški (kojim se takođe služe u nekim krajevima Belgije, Francuske i Nemačke). Treba napomenuti da veliki broj luksemburških reči ima francusko poreklo. Ovaj jezik se prvi put pojavio u pisanom izdanju 1821. godine.

Iako je prilično mala država, Luksemburg ima puno toga da ponudi turistima, počevši od svoje prestonice čija je stara četvrt pod zaštitom UNESCO-a od 1994. godine.

Pored stare četvrti, u glavnom gradu Luksemburga treba obići Nacionalni muzej istorije i umetnosti, zatim prirodno brdsko utvrđenje Bok na kom se još uvek nalaze tragovi nekadašnjeg zamka, Zidove Korniša koji se smatraju „najlepšim balkonom u Evropi“, ali i Palatu Giljoma II blizu koje se nalaze gradska kuća i još neke zanimljive atrakcije.

Stara četvrt

Stara četvrt

Ipak, grad Luksemburg nije jedino što se može videti u ovoj malenoj državici.

Ako se nađete tamo, probajte da posetite grad Ehternah i Benediktinsku opatiju na obroncima reke Zauer koja formira prirodnu granicu sa Nemačkom. Grad je poznat po vekovima staroj plesnoj tradiciji koja se odvija na „Debeli utorak“ i privlači brojne turiste. Tamo se nalazi i Bazilika koja se smatra najvažnijom religijskom ustanovom u državi, a u njoj se nalaze ostaci Svetog Vilibroda, osnivača opatije. Ehternah je takođe poznat po međunarodnom muzičkom festivalu koji traje od kraja maja do kraja juna.

Eternah

Eternah

Luksemburški Ardeni su lokacija za one koji preferiraju prirodu. Tamo se mogu naći netaknute šume i livadski predeli. Slična lokacija zanimljiva za avanturiste jeste Berdorf, koji je pun kamenitih brda i šuma koje privlače planinare.

Luksemburški ardeni

Luksemburški Ardeni

S obzirom na svoju bogatu istoriju, Luksemburg je i dom mnogih zamaka, a najpoznatiji od njih su Buršajd zamak, Valferdang zamak, Bjufort zamak, Majzenburg i Nomerlejen u gradu Larošet, ali i Vijanden feudalni zamak u istoimenom gradu.

Buršajd luksemburg

Buršajd zamak