milano

Il Duomo katedrala

 

Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Procenjuje se da Milano ima oko 1,3 miliona stanovnika, a da sa okolnim oblastima zajedno ima preko 5 miliona stanovnika.

Danas je Milano jedan od svetskih centara mode pored Pariza i Njujorka.

Istorija

Keltski Insubri su naselili ovu oblast 400. godine pre nove ere. Kada su Rimljani osvojili naselje 222. godine pre nove ere, preimenovali su grad u Mediolanum. Car Dioklecijan je proglasio Milan glavnim gradom Zapadnog Rimskog carstva 286. godine. On je kasnije predao vladavinu nad ovim carstvom caru Maksimijanu koji je odmah počeo da gradi spomenike.

Milano je kasnije bio središte brojnih bitaka i osvajali su ga i Vizigoti i Huni i Ostrogoti. Tek u srednjem veku je postao trgovinski centar, ali je 1162. godine veći deo grada uništen u osvajačkom ratu Frederika I Barbarose.

Od kraja 15. veka, grad je uglavnom bio pod francuskom vlašću. Nakon Bečkog kongresa 1815. godine dodeljen je Austriji, a u posed Italije je dospeo u drugoj polovini 19. veka. Grad je u Drugom svetskom ratu u velikoj meri razoren, ali je obnovljen nakon rata postavši jedno od središta evropske privrede.

Glavne atrakcije u Milanu

Milano ima mnoštvo umetničkih, kulturoloških i arhitektonskih bogatstava u ponudi. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Il Duomo (Katedrala), koja je jedna od najvećih i najveličanstvenijih katedrala na svetu. Njena izgradnja je započela u 14. veku, a dovršena je tek početkom 19. veka za vreme Napoleona. Njeni vitražni prozori su najveći na svetu.

Druga najpopularnija crkva u Milanu jeste gotička renesansna crkva Santa Marija dela Gracije iz 15. veka. Ona je prilično oštećena u Drugom svetskom ratu, ali je kasnije renovirana. Ipak, glavni razlog zašto turisti posećuju ovu crkvu jeste taj što se u njoj nalazi najčuvenije delo Leonarda da VinčijaPoslednja večera. Ona je naslikana na zidu crkve između 1495. i 1497. godine.

Crkva Santa Marija dela Gracije

Crkva Santa Marija dela Gracije

 

Veoma popularan među turistima jeste prolaz od trga Duomo do trga Skala, poznatiji kao galerija Vitorija Emanuela II. Kada je sagrađen krajem 19. veka bio je najveći šoping prolaz u Evropi sa kupolom visokom 48 metara, a danas predstavlja klasičan primer moderne arhitekture Italije.

Muzeji i galerije u Milanu

Obavezno posetite zamak Sforcesko kojim su upravljale porodice Sforca i Viskonti, a koji je izgrađen u drugoj polovini 14. veka i renoviran 1450. godine. U zamku se nalazi i niz muzeja u kojima se nalazi i poslednje remek-delo Mikelanđela Buonarotija.

Ako volite muzeje, pored zamka Sforcesko treba da posetite i Poldi-Pecoli muzej u kom se nalaze slike Botičelija, Mantenje, Gvardija i mnogih drugih. U tom muzeju se nalazi i zbirka tekstilnih tapiserija i persijskih tepiha.

Poldi-Pecoli muzej

Poldi-Pecoli muzej

 

Ne zaboravite da posetite Nacionalni muzej nauke i tehnologije Leonarda da Vinčija, a u kom se nalaze Leonardovi izumi, ali i izumi Galileja, Njutna i Volte. Milano takođe poseduje i Muzej arheologije.

Pogledajte još