Back to homepage

Firenca, Atina srednjeg veka

firenca italija

Most Ponte Vekio

 

Firenca je prestonica italijanske regije Toskana i najnaseljeniji grad u toj regiji sa oko 380.000 stanovnika.

Istorija Firence je veoma bogata. Firenca se smatra jednim od najbogatijih gradova srednjevekovne Evrope, a mnogi veruju da je ona kolevka renesanse, te je tako dobila nadimak „Atina srednjeg veka“.

Istorija

Naselje su formirali Etruščani 200. godine pre nove ere, a gradu je ime Firenca (Florencija) dao Julije Cezar 59. godine pre nove ere, mada se prvobitno zvao Fluencija (zato što se nalazi između dve reke)

Firenca je bila jedan od politički, ekonomski i kulturološki najvažnijih gradova u Evropi od 14. do 16. veka, a takođe je i kolevka italijanske renesanse. Krajem srednjeg veka, Firenca je finansirala razvoj industrije u gotovo čitavoj Evropi od Velike Britanije, Belgije, Francuske, pa sve do Mađarske.

Firenca noću

Firenca noću

 

Firenca je rodno mesto Lorenca de Medičija, člana jedne od najvažnijih italijanskih plemićkih porodica. Čak dva člana ove porodice su imala priliku da postanu papa u 16. veku.

Grad se za vreme Drugog svetskog rata nalazio pod nemačkom okupacijom, prilikom koje su uništene brojne drevne građevine koje su kasnije delimično restaurirane. Jedina građevina koja je igrom slučaja ostala netaknuta jeste čuveni most Ponte Vekio.

Glavne atrakcije

Firenca je puna renesansnih spomenika, crkava i građevina, a najpoznatija atrakcija Firence je čuvena katedrala Santa Marija del Fjore, poznata još i kao Duomo. Kupola ove katedrale je i dan-danas najveća kupola sagrađena od cigala na svetu. Istorijski centar Firence je 1982. godine dospeo pod zaštitu UNESKO-a. U centru se još uvek nalaze srednjevekovni zidovi koji su sagrađeni u 14. veku radi odbrane grada.

 Santa Marija del Fjore

Santa Marija del Fjore

 

Najveći deo grada je sagrađen za vreme renesanse, mada ima i tragova baroka, neoklasicizma i moderne arhitekture. Pored katedrale, građevina koja dominira Firencom jeste čuvena Vekio palata koja se nalazi na trgu Pjaca dela Sinjorija. Ispred palate se nalazi nekoliko replika skulptura, uključujući i Mikelanđelovu skulpturu David, a razlog za postavljanje replika jeste očuvanje originala.

Jedna od građevina koje definitivno odudaraju je već pomenuti most Ponte Vekio čija glavna karakteristika jesu prodavnice koje se na njemu nalaze. Njega su prvobitno napravili Etruščani, a renoviran je tek u 14. veku. To je jedini deo grada koji je ostao netaknut u Drugom svetskom ratu.

Muzeji

Pored brojnih spomenika i crkava, Firenca je takođe puna muzeja sa neverovatnim umetničkim delima.

Među muzejima koje treba posetiti u Firenci su definitivno Vekio palata, Palata Rikarda MedičijaRukelaj palata, Davancati palata, Palata Piti i još mnogi drugi.

Pogledajte još