nica grad

Zašto treba obići Nicu

Nica se nalazi među pet najnaseljenijih gradova u Francuskoj i predstavlja biser Azurne obale. Ovaj grad je popularna destinacija i za mlade i za stare i ima svašta da ponudi.

Prva naselja u Nici su se pojavila još pre 400.000 godina, što potvrđuje arheološko nalazište Tera Amata. Smatra se da je Nica kao grad osnovana 350. godine pre nove ere i da je tada nosila grad Nikeja. Grad je ubrzo postao jedna od najvažnijih trgovačkih luka u tom delu Evrope.

Pre nego što je pripala Francuskoj, Nica je svojevremeno pripadala Italiji i to sve do 1860. godine.  Do Nice možete doći brodom, avionom, vozom, tramvajem ili automobilom.

Mesta koja morate posetiti u Nici

Prvo što treba da vidite kada posetite ovaj divan grad na francuskoj rivijeri jeste Zaliv anđela, ali i Promenadu Engleza koja se tamo nalazi.

Pre nego što je Nica urbanizovana, njena obala je bila ograničena samo napuštenom plažom prekrivenom kamenjem. Prvi ljudi koji su počeli u Nicu nisu dolazili zbog njenih prelepih plaža već zbog umerenih zimskih klimatskih uslova.

U ulici paralelnoj sa Promenadom Engleza mogu se naći brojni restorani specijalizovane kuhinje, među kojima su francuska, italijanska, španska, japanska, kineska i vijetnamska. Takođe ima i puno kafića, pekara, poslastičarnica, butika i suvenirnica. Inače, ova ulica je otvorena samo za pešake tako da vodite računa gde ćete se parkirati.

Nica je puna i raznih muzeja i galerija. Takođe, ne zaboravite da posetite Zamak Nice, botaničku baštustari grad. Stari grad je zapravo lavirint ulica i aleja u kom ima puno zanimljivih kuća i butika, a tamo se nalazi i pijaca Kurs Saleja.

nica stari grad

Nica – Stari grad

 

Plaže u Nici

Ukoliko nameravate da posetite plaže u Nici, obavezno ponesite sa sobom sandale jer su plaže uglavnom prekrivene kamenjem s izuzetkom nekoliko privatnih plaža na kojima je posut pesak.

Najbolji pogled na Nicu je sa planine Boron, a dobar pogled možete uhvatiti i iz obližnjeg naselja Eze na putu ka Monaku.

nica plaza

Šoping u Nici

Ako se odlučite na šoping u Nici, na raspolaganju su vam H&M, Zara, Fnac, Bershka, Celio, Virgin Megastore, Spar i mnoge druge prodavnice. Jeftinu garderobu možete pronaći na otvorenoj pijaci Ventimilja svakog petka, ali pripazite na falsifikate.

Hrana u Nici

Što se tiče hrane, obavezno probajte soku, hleb od leblebije, ali i sendvič sa tunjevinom koji se zove pan banat. Među ostalim istaknutim specijalitetima su riblja čorba, salata s tunjevinom, ostrige i ostali morski plodovi. Ako ste stručni, možete kupiti sastojke na pijaci i pripremiti obroke sami.

hrana u nici

Takođe, gde god da idete, obratite pažnju na džeparoše jer ih ima na sve strane, a pogotovo na mestima gde je velik promet, kao npr. na autobuskim stanicama ili kod nekih većih turističkih atrakcija.

POGLEDAJTE JOŠ