monako

Monako iliti zvanično Kneževina Monako je grad-država koji se nalazi na francuskoj rivijeri u zapadnoj Evropi. Monako je druga najmanja država na svetu i najgušće naseljena država na svetu. Najnaseljeniji deo Monaka je Monte Karlo koji se zvanično vodi kao administrativna oblast Monaka. Zvanični jezik u Monaku je francuski, mada su zastupljeni i italijanski, engleski i ligurski.

Turizam

Najveći deo prihoda Monako dobija od turizma, a ekonomski razvoj Monaka je započeo s otvaranjem kazina u Monte Karlu i povezivanjem železnice sa Parizom. Od tada blaga klima Monaka, izvanredan pejzaž i ustanove za kockanje privlače brojne turiste, naročito bogate i poznate.

U Monaku vlada topla mediteranska klima koja je pod uticajem okeanske i vlažne suptropske klime. Kao rezultat toga, leta su topla i suva, a zime blage i uglavnom kišovite.

Ukoliko to niste znali, Monako je mesto gde se godišnje održava takmičenje formula poznato kao Monako Gran Pri.

Gran pri u Monaku

Gran pri u Monaku

 

Šta treba videti u Monaku

Ako se nađete u Monaku neizbežno morate posetiti njegove glavne atrakcije. Na prvom mestu se nalazi Monte Karlo, glamurozni okrug Monaka sa pogledom koji oduzima dah. Pošto ovaj okrug uglavnom privlači bogate i poznate, nemojte se iznenaditi ako ugledate po koji Ferari ili Lambordžini na ulici. Ukoliko želite da posetite luksuzne butike, nemojte zaobići aveniju De la Kosta.

monte karlo

Monte Karlo

 

U Monte Karlu se nalazi i čuvena Opera de Monte Karlo izgrađena 1878. godine. Sezona opere traje od novembra do juna, a za to vreme možete čuti klasična dela Mocarta, Rosinija, Pučinija i mnogih drugih slavnih kompozitora.

Druga nezaobilazna atrakcija Monaka jeste Prinčeva palata koja se nalazi visoko iznad nivoa mora na poluostrvu Le Roše. Ona je izgrađena u 13. veku i sa nje se pruža divan panoramski pogled. Apartmani palate su otvoreni za javnost kada su princ i njegova porodica odsutni.

palata princeva monako

Prinčeva palata

 

Ukoliko volite more, obavezno postetite Muzej okeanografije koji poseduje najstariji akvarijum na svetu sa veoma retkim vrstama riba. Za one koji više vole biljke postoji i egzotična botanička bašta Žardin Egzotik u kojoj možete videti brojne biljne vrste iz Afrike i Latinske Amerike, uključujući i preko 7.000 vrsta sukulenti. Ukoliko ste ipak naklonjeni Aziji, druga opcija je Japanska bašta u aveniji Princeze Grejs.

Za one koji su više naklonjeni istoriji, preporučujemo rimsko-vizantijsku katedralu od belog kamena u kojoj su sahranjeni bivši vladari Monaka. Nedeljom ujutru možete otići na misu ako ste religiozni.

Za ljubitelje automobila preporučujemo kolekciju starih automobila u Teras de Fontvilju.

Gde odsesti u Monaku

Monako zauzima površinu od svega 2 kvadratna kilometra tako da nećete pogrešiti koji god hotel da izaberete.

Najpopularniji su hoteli u Monte Karlu u blizini kazina i luksuznih butika.

Najpopularniji luksuzni hoteli su Hotel Ermitaž, Hotel Metropol i Hotel Fermont Monte Karlo. Od onih malo povoljnijih su najbolji Hotel Ambasador Monako, Hotel Kolumbus Monte Karlo i Hotel Novotel. Za one sa malim budžetom, najbolji hoteli su Hotel de Frans, Hotel Forum i Hotel Eze Ermitaž.

Većina tih hotela ima i povoljnu ponudu restorana.

Popularna jela u Monaku

Prilikom posete Monaka, najbolje je da probate sledeća jela:

 • Pan banat – Sendvič sa tunjevinom i salatom.
 • Ajoli – Bakalar sa povrćem i majonezom.
 • Petits farsis – Punjeno povrće (patlidžani, paradajz, paprike, tikvice).
 • Pisaladijer – Pecivo u stilu pice sa crnim lukom, sardinama i maslinama, ali bez paradajza.
 • Soka – Palačinka od brašna leblebije koja je veoma ukusna kada se dobro spremi.
 • Daub – Goveđa čorba u vinu.
 • Mesklun – Mešana salata koja se sastoji od cikorije, rukole, endivije i zelene salate.
 • Estokafikada – Sušeni, nesoljeni bakalar, najčešće pripremljen u čorbi sa maslinama i paradajzom.
 • Putina – Sitne ribe poslužene u salati, omletu ili u vidu uštipka.
 • Pita od blitve – Na Azurnoj obali jako vole blitvu pa je i pripremaju u raznim oblicima.
 • Pohovane tikvice – Tikvice se obično pune i proprže.

POGLEDAJTE JOŠ