Back to homepage

Antverpen

antverpen belgija

Antverpen je glavni grad belgijskog regiona Flandrije, u kojem se koristi uglavnom holandski jezik. On je i drugi najveći grad u Belgiji, posle Brisela. Ovaj grad nalazi se na obali reke Šelde, 88 kilometara pre njenog ušća u Severno more. S obzirom na ovakav geografski položaj, Antverpen je uvek bio bogati lučki grad, a danas je njegova luka druga po veličini u Evropi, posle Roterdama.

antverpen belgija slika 2

Grad je dobio ime po legendi o divu Antigonu, koji je uzimao taksu od onih koji su hteli da plove rekom Šeldom. Ukoliko su odbijali da plate, div im je odsecao šaku i bacao je u reku. Najzad je mladi heroj Silvijus Brabo, čija statua stoji na glavnom gradskom trgu, odsekao divu šaku i bacio je u reku. Holandski izrad ,,hand werpen” znači ,,baciti šaku” i odatle potiče ime Antverpen.

U Antverpenu su se, kao i u ostatku Belgije, često smenjivale kulture i vladari, što je uticalo na to da ovaj grad bude kulturna prestonica regiona. Antverpen je danas u isto vreme prosperitetni industrijski lučki grad i istorijski centar belgijske kulture i umetnosti. Ovaj grad bio je dom mnogim svetski poznatim slikarima kao što su Rubens, Van Dajk i Jordans, pa je njihovo nasleđe nešto što krasi ovaj grad. Tu su i mnoge istorijske građevine kao što su Gradska Kuća, Katedrala i veliki broj kuća gildi, posebno na gradskom trgu.

Ovaj grad pravo je mesto za ljubitelje umetnosti i kulture jer obiluje muzejima i galerijama. Kao posebno kulturno blago izdvaja se kolekcija remek-dela južnoholandske slikarske škole, koja ima neprocenjivu vrednost.

Turisti retko putuju ciljano u Antverpen, ali ukoliko planirate put u Brisel ili pak nek holandski grad, vrlo brzo možete stići do Antverpena, pa nemojte propustiti da vidite neke od njegovih znamenitosti:

Veliki Trg (Grote Markt)

U srcu starog dela grada, nalazi se glavni gradski trg sa Gradskom Kućom i velikim brojem kuća gildi. U sredini trga nalazi se fontana sa statuom Silvijusa Braba prikazanog kako baca ruku diva u reku Šeldu. Gradska Kuća datira još iz 16.veka i u njenoj unutrašnjosti nalaze se slike koje ilustruju istoriju grada.

Gradska kuća

Gradska kuća

Crkva Svetog Pavla (Sint-Pauluskerk)

Izgradnja ove crkve u kasnogotičkom stilu započeta je 1517. godine, a završena je tek 1639, dok barokna kula sa satom datira iz 1680. godine. U ovoj crkvi nalaze se slike Rubensa, Van Dajka i Jordansa. Posebno su važne tri Rubensove slike neprocenjive vrednosti: Kažnjavanje Hrista, Divljenje Pastirima i Rasprava o Blaženom Pričešću.

crkva svetog pavla antverpen

Bogorodičina Katedrala (Onze Lieve Vrouwkathedraal)

Ovo je najveća gotička crkva u Belgiji. Njena gradnja započeta je 1352., a završena 1521. godine. Crkva je pretrpela mnoge požare i druga oštećenja koja su bila pogubna za mnoga umetnička dela, koja su se u njoj nalazila.

Bogorodičina Katedrala antverpen

Ukoliko ste ljubitelj kulture i umetnosti, nemojte propustiti da posetite i: Plantin-Moretus Muzej, u kome je prikazana istorija štampanja, zatim Muzej Dijamanata, u kome možete iskusiti sav procvat industrije dijamanata u Belgiji, kao ni Rubensovu Kuću (Rubenshuis) u kojoj je živeo svetski poznati slikar Peter Paul Rubens.

Pogledajte još