grad Inzbruk austrija

Inzbruk je grad u zapadnoj Austriji i središte je okruga Tirol. Nalazi se u središnjem delu Alpa i jedan je od retkih velikih gradova u ovom planinskom masivu. Ovde se nalaze mnogi ski centri i upravo zbog toga je Inzbruk veoma posećen od strane turista. Dva puta je ovaj grad bio domaćin Zimskih Olimpijskih Igara, 1964. i 1976. godine. Međutim, nisu samo ljubitelji zimskih sportova posetioci Insbruka, ovde dolaze i turisti iz celog sveta da bi uživali u mirnom gradu uskih srednjevekovnih ulica i visokih gotičkih građevina, kao i prelepom pogledu na Alpe i svežem alpskom vazduhu.

Inzbruk slika 2

Istorija Inzbruka

Ovo mesto bilo je naseljeno još od praistorije zbog njegovog dobrog geografskog položaja. Naime, ovaj grad se nalazi na mestu gde se reka In širi i stvara veću ravnicu koja je sa južne i severne strane stišnjena među Alpima. Rimljani su u 1. veku p.n.e. zauzeli ovo područje i nazivali ga Oenipons, što znači ,,most preko reke In (Oen)”. Sa propašću Starog Rima, ovo naselje je ruinirano, a Nemci su ga ponovo izgradili i njegov naziv preveli na nemački, pa je od tada grad poznat kao Inzbruk.

U 13. veku grad postaje važno trgovačko središte, jer se nalazio na tadašnjim važnim trgovačkim putevima (blizu Bavarske i današnje Italije). 1564. Inzbruk je bio deo Habzburškog carstva, ali sa velikim stepenom autonomije, koja je ukinuta od strane Napoleona 1805. godine, koji ga je pripojio kraljevini Bavarskoj, a zatim i Francuskoj. 1809. godine izbija veliki seljački ustanak u Tirolu, koji 1815. biva ponovo pripojen Habzburškoj monarhiji. Od 1918. godine Inzbruk je deo republike Austrije.

Ukoliko zimujete u nekom od ski centara u blizini Inzbruka, ili iz drugih razloga želite da posetite ovaj grad, nemojte propustiti da posetite ova mesta:

Crkva Hofkirhe (Hofkirche)

Ova spektakularna crkva izgrađena je 1563. godine u stilu kasne gotike. U njenoj unutrašnjosti nalazi se spomenik Andreasu Hoferu, vođi ustanka protiv Napoleona i Bavarske, kao i grobnica cara Maksimilijana I. Ova grobnica, odnosno skulptura smatra se remek-delom nemačke renesanse.

careva grobnica inzbruk

Careva grobnica

Zlatni krov (Goldenes Dahl)

U ulici punoj prelepih visokih kuća trgovaca, koja vodi do starog centra grada, nalazi se izbačeni balkon pokriven zlatnim krovom izgrađenim od 2657 ukrašenih bakarnih pločica. Ovaj kasnogotički balkon izgrađen je 1496. godine u svrhu obeležavanja sklapanja braka cara Maksimilijana I i Bjanke Marije Sforce. Služio je kao mesto sa koga su dvorani posmatrali dešavanja na trgu.

zlatni krov grac

Palata Hofburg

Ova bivša dvorska rezidencija originalno je izgrađena u 15. i 16. veku, a redizajnirana je u 18. veku u stilu baroka i rokokoa, i to po instrukcijama Marije Terezije. Ovde možete posetiti luksuzne sobe i dvorane u kojima su boravili pripadnici austrijskog dvora, kao što su Maksimilijan I, Marija Terezija, kraljica Elizabeta i drugi.

Hofburg inzbruk

Pogledajte još