Back to homepage

Kako se pripremiti za intervju

Kako se pripremiti za intervju

Dobra priprema je ključna za dobar nastup na razgovoru za posao. Spremili smo za Vas nekoliko saveta kako da pokažete poslodavcu da ste pravi izbor za posao kroz istraživanje, vežbu, odgovarajuću garderobu i ponašanje.

ANALIZIRAJTE

Važan deo pripreme za intervju analiza oglasa za posao ili opisa posla ukoliko ga imate na raspolaganju. Istražite šta to kompanija poslodavac traži kod kandidata. Spremite listu veština, znanja, ličnih i profesionalnih kvaliteta koje poslodavac zahteva i koji će biti od kritične važnosti za uspeh na poslu za koji se prijavljujete.

USKLADITE VAŠE KVALITETE SA TRAŽENIM

Kada sastavite listu kvaliteta koji su traženi na tom poslu, napravite i spisak kvaliteta koje Vi posedujete, i uskladite ih sa prvim zahtevima. Slobodno navedite desetak stavki, uključujući lične veštine, diplome, sertifikate, iskustvo, rad na računaru i sve ostalo za šta mislite da može biti od koristi. Pre samog razgovora pročitajte ovu listu, i budite spremni da iznesete svoje kvalitete.

VEŽBAJTE

U slobodno vreme vežbajte odgovaranje na pitanja koja će Vam verovatno biti postavljena. Ovo će Vam pomoći da kreirate okvirne odgovore i tako umanjite nervozu na samom razgovoru. Zamolite prijatelja ili člana porodice da Vam pomogne. Proučite pitanja koja se često pojavljuju na intervjuima i odgovore na njih.

SPREMITE ODEĆU ZA RAZGOVOR NA VREME

Nemojte čekati poslednji minut da spremite garderobu za razgovor. Bez obzira na to za koji posao konkurišete, prvi utisak mora biti dobar. Ukoliko konkurišete za posao koji zahteva formalno oblačenje, i za intervju se obucite tako. I ako se prijavljujete za neko ”opuštenije” radno okruženje budite uredno obučeni da biste ostavili pozitivan utisak na poslodavca.

PONESITE SVE ŠTO JE POTREBNO

Važno je znati šta je potrebno da ponesete na razgovor. Od koristi će Vam biti dodatne kopije CV-ja, kao i lista pitanja koja biste želeli da postavite poslodavcu. Ukoliko imate pismene preporuke ponesite i njih. Takođe je važno znati šta nikako ne trebate unositi sa sobom: mobilni telefon, flašu vode…

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments