Istina o mlečnim proizvodima: Šta goji, a šta treba da izbegavamo?
Povezane objave
Mlečni proizvodi predstavljaju širok spektar namirnica i jako je bitno da znamo koje od njih ne treba konzumirati ako ne želimo da taložimo masne naslage.
Ono što je bitno znati je da su sirevi i ostali mlečni proizvodi dve totalno različite kategorije namirnica.
Kad govorimo o mlečnim proizvodima, u zavisnosti od koncentracije nutrijenata, postoje tri različite kategorije:
- Mlečni proizvodi prve grupe su sveže mleko, kiselo mleko, kefir, jogurt, svež sir i ostali proizvodi koji sadrže ispod 10% masti i preko 80% vode. Ove namirnice se mogu koristiti u velikim količinama (100-250g dnevno).
- Sirevi koji sadrže 35-55% masti (mocarela, kačkavalj, topljeni sir). Preporučuje se da se ovi proizvodi koriste u malim količinama (25-50g), s vremena na vreme.
- Maslac i kajmak spadaju u kategoriju masti, čak iako se proizvode od mleka. One se koriste kao i ulja, 1-2 kašike kajmaka ili kockica maslaca dnevno.
Pogledajte još:
Koji ljudski organ je najdugovečniji?
Preskupe namirnice i njihove pristupačnije zamene
Masti jačaju imuni sitem. Koja je preporučena dnevna doza
Trikovi da brzo ponovo zaspite tokom noći
Zašto treba jesti sveže krastavce?
Napravite sami prirodnu pastu za izbeljivanje zuba
5 načina da prirodno povećate nivo serotonina
Ovo su znaci da unosite previše šećera u organizam!
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*