Da li je šećer uistinu povezan sa rakom?
Povezane objave
Uprkos dosadašnjem verovanju da se ćelije raka hrane šećerom, nova studija pokazala je da to možda nije slučaj.
Belgijski naučnici istraživali su vezu šećera i raka od 2008. godine, kako bi bolje razumeli takozvani Varburgov efekat– kada ćelije tumora dobijaju energiju od rapidnog rasta glukoze.
Istraživači su otkrili gljivicu sa visokim nivoom šećera odnosno glukoze koja stimuliše iste proteine pronađene u tumoru. Ona zapravo utiče na rast ćelija raka.
“ Naši rezultati su osnova za buduća istraživanja, kako bismo preciznije istražili vezu šećera i tumora“, navodi se u studiji.
Ipak, naučnici upozoravaju da ovi rezultati nisu dovoljni kako bi identifikovali primarni uzrok Varburgovog efekta.
Pogledajte još:
8 svakodnevnih navika koje mogu da izazovu panični napad
Zašto su posekotine od papira toliko bolne?
Temperatura tela: Zašto nam se hlade stopala i šake?
Uvek ste umorni? Jedna stvar može biti glavni krivac za to
Razlozi zašto bi trebali manje da se tuširamo
Veštački zaslađivači povećavaju rizik od dijabetesa?
Šta to grip radi telu i zašto se osećamo tako grozno kada smo bolesni?
Ova hrana nas čini srećnijima!
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*