Zašto treba jesti kestenje?

12/10/2018, 09:42

Zašto treba jesti kestenje?

Jesen nam donosi kestenje, koje itekako treba uvrstiti u ishranu.

Naime, brojni su benefiti koje nam donosi konzumacija kestenja.

Zdravo kestenje

Miris i slatkast ukus su prepoznatljive karakteristike kestenja, koji ima široku primenu u kulinarstvu. Kestenje sadrži malu količinu masti, visok procenat skroba i vitamina C.

Zašto ga treba uvrstiti u ishranu?

 

Kestenje je bogato biljnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima, pa brzo izaziva sitost. Predstavlja idealnu kombinaciju kalcijuma, fosfora i magnezijuma, pa kao takav ima odličan uticaj na kosti i zube.

Sadrži minerale i vitamin B, pospešuje zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene.

Veoma je koristan u ishrani dijabetičara, usled spore apsorpcije ugljenih hidrata. Kestenje sadrži esencijalne amino kiseline.

Stručnjaci preporučuju brašno od kestenja, osobama sa celijakijom i onima koji su u velikoj meri osetljivi na gluten.

Odličan je u borbi protiv anemije i ima efekat kardio štita jer sadrži dobe masti i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina.

Preporučuju se osobama sa visokim krvnim pritiskom jer sadrže malo natrijuma i dosta kalijuma. Takođe, konzumacijom kestenja omogućavate dobar rad crevnog sistema i dobro stanje bakterijske flore.

Povezane objave

12/10/2018, 09:42

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*