Veštački zaslađivači povećavaju rizik od dijabetesa?

03/04/2018 09:43

Veštački zaslađivači povećavaju rizik od dijabetesa?

Ukoliko odlučite da kafu zasladite zaslađivačem umesto šećerom, možete svom organizmu naneti mnogo više štete, pokazuju studije američkih naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu.

Pogledajte još: Pet promena koje drastično smanjuju rizik od dijabetesa

Pokušavate da izgubite koji kilogram viška? Razmišljate o dijetalnim namirnicama, izbegavanju kalorija i šećera? Umesto šećera, koristite zaslađivače i druge veštačke emulgatore? Veštački dodaci ishrani i nedostatak određene kalorijske vrednosti može dovesti vaš organizam u mnogo ozbiljnije stanje, pa pored nagomilavanja kilograma, ovakav režim ishrane može da dovede do oboljenja srca, metaboličkog sindroma i dijabetesa.

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je grupacija stanja u koji spada visok krvni pritisak, povećan nivo šećera u krvi, nezdrav nivo holesterola u krvi i povećanje abdominalne masti. Svako od ovih stanja je opasno po vaše zdravlje, a ukoliko patite od bar tri imate duplo veći rizik od srčanog oboljenja.

Pogledajte još: Navike koje mogu da dovedu do pojave dijabetesa

Studije u Vašingtonu pokazale su rezultate testiranja matičnih ćelija, gde veštački zaslađivači promovišu cirkulaciju masti unutar ćelija, verovatno kao rezultat povećane aktivnosti gena zvanih “transporteri glukoze”. Veći broj veštačkog zaslađivača kome su ćelije bile izložene, utiče na povećanje nivoa skupljene masti.

Pogledajte još: Vodom protiv rizika od dijabetesa

Profesori Uiniverziteta iskazuju ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe veštačkog zaslađivača kao promocije u korist gubitka kilograma, jer su negativni uticaji ovog emulgatora mnogo gori i ozbiljniji po zdravlje.

03/04/2018 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments