Kako prepoznati prirodni med

15/11/2016, 15:15

Kako prepoznati prirodni med

Zima dolazi, dani su sve hladniji, što znači da se sprema i sezona gripa i prehlada. Mnogi ljudi koriste med kao jedan od izvora zdravlja iz prirode, ali u poslednje vreme se u pitanje dovodi njegov kvalitet.

Naime, na tržištu se može naći više vrsta meda po povoljnim cenama, što može da govori o njegovom kvalitetu i sastavu. Postoji nekoliko načina na koje možete da proverite kvalitet i sastav meda i da saznate da li je med koji ste kupili prirodan ili sadrži aditive.

1. Čitanje sastava na etiketi

Proizvođači imaju obavezu da na etiketi naznače šta sve ulazi u sastav proizvoda, pa tako i u slučaju meda. Ukoliko je med kvalitetan i prirodan, on neće sadržati aditive.

2. Prirodni med se ne lepi

Uzmite malo meda i protrljajte ga između prstiju. Ukoliko je med pravi, koža će ga upiti, a ukoliko vam prsti ostanu lepljivi, to znači da je med veštački.

3. Zagrejte malo meda na visokoj temperaturi

Uzmite nekoliko kašika meda i zagrejte ga na visokoj temperaturi u rerni. Pravi prirodni med se karamelizuje, a veštački postane penast i pun mehurića.

Pročitajte i: Med može biti gori od šećera!

4. Stavite malo meda na ubrus

Stavite nekoliko kapi meda na papirni ubrus, ukoliko on ostane tu i ne probije papir, to znači da je čist. Ukoliko med probije papir nakon par sekundi, to znači da u njemu ima vode i da nije čist.

5. Pčele znaju najbolje

Pčele prave med tako da on bude odbojan mravima, pa im ne zalaze u košnicu. Tako i vi možete da stavite par kapi meda blizu mrava, i ukoliko je prirodan mravi ga neće dirati.

6. Pomešajte vodu s medom

Kada prirodni med pomešate sa vodom, on se zgrudva i pada na dno posude, a lažni počinje da se topi i meša sa vodom.

7. Jedinstven osećaj u ustima

Ukoliko je med prirodan, on u ustima ostavlja osećaj bockanja i spaljenog jezika, dok lažni ne ostavlja takav osećaj.

8. Namažite ga na hleb

Ukoliko namažete malo meda na hleb, prirodan med će imati takvo dejstvo da će hleb ispod njega postati tvrd, a veštački med će navlažiti hleb jer sadrži vodu.

9. Med i žumance

Ukoliko izlupate žumance i stavite med u njega, prirodan med će izgledati kao da je kuvan i prepoznaćete ga odmah.

10. Med se kristalizuje

Ukoliko je prirodan, med se nakon nekog vremena kristalizuje, dok veštački ostaje uvek isti i ne menja formu.

15/11/2016, 15:15

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*