Biljka koja brine o našem zdravlju!

10/07/2017, 11:40

Biljka koja brine o našem zdravlju!

Povezane objave

Poznato je da lekovite biljke mogu biti veoma delotvorne na naš organizam i da konzumiranjem određenih biljaka možemo unaprediti svoje zdravlje.

Međutim, postoji jedna biljka koja može da nam pomogne prilikom više zdravstvenih problema, a mnogi ljudi širom sveta baš ovu biljku imaju u kuhinji – i koriste je kao začin.

U pitanju je žalfija koja se najčešće konzumira kao čaj, jer tako na najefikasniji način utiče na zdravstvene probleme kao što su upala grla, problemi sa želudcem, preterano znojenje i slično.

zalfija cvet

Kako žalfija deluje?

Žalfija deluje stimulativno na centralni nervni sistem i probavni trakt, a može pomoći i kod groznice. Ona na prirodan način čisti krv i predstavlja odlično sredstvo za detoksikaciju.

Osim toga, žalfija je korisna i kao negovateljica kose, čistač organizma, ali i smirujući napitak koji vas može rešiti glavobolje nastale zbog stresa i nervoze.

Žalfija je i hormonalni regulator i upotreljava se proziv znojenja za obolele od tuberkuloze, ali i u periodu puberteta i menopauze. Ona čisti jeru, pospešuje rad bubrega, a dok nisu postojale paste za zube, stari narodi su koristili list žalfije kako bi očistili i zaštitili desni.

Za predupalno ili upaljeno grlo jači čaj od žalfije je najbolji lek. Dovoljno je samo da ovim napitkom isperete usta, jer žalfija deluje antiseptično i jača sluzokožu.

Mitovi i zanimljivosti o žalfiji

Žalfija se koristi za pročišćavanje organizma, ali su američki Indijanci verovali da ona može da očisti i dušu. Zbog toga su osušenu žalfiju koristili u ritualima pročišćavanja od negativne energije, a bilo je potrebno samo da neko prođe kroz “sveti dim” zapaljene žalfije i njegova aura će biti pročišćena.

Ukoliko želite da na prirodan način potamnite svoju plavu kosu, dovoljno je da je operete u žalfiji i ona će znatno potamniti, bez korišćenja bilo kakvih preparata.

Povezane objave

10/07/2017, 11:40

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*