Zašto je jezivi Tiranosaurus imao tako male ruke?

31/10/2017, 13:57

Zašto je jezivi Tiranosaurus imao tako male ruke?

Nova teorija možda objašnjava zašto je poznati T-Reks imao disproporcionalno male ruke.

Neustrašivi dinosaurus Tiranosaurus Reks imao je ogromnu glavu, jake čeljusti i bio je visok oko 11 metara. Pored zastrašujućeg izgleda po nečemu je još poznat, a to su kratke ruke, koje su bile dugačke svega oko metar. Paleontolozi su pokušali da odgovore na pitanje zašto je T-Reks imao ovako kratke ruke.

Male ruke T-Reksa su deo evolucije?

Kako je izjavio američki paleontolog, sa univerziteta Havaji, Stiven Stenli, zapravo, preci Tiranosaurusa imali su duge ruke koje su koristili za hvatanje. Međutim, u nekom trenutku, T-reksu su za hvatanje plena više počeli da koriste ogromne čeljusti, pa su se ruke, vremenom, smanjille i atrofirale.

Ipak, prema naučnicima, ruke su imale funkciju pri parenju, te nisu bile skroz disfunkcionalne. Prema Stenliju, ruke T-reksa bile su snažne i sposobne da lome i razbijaju. Obe šake završavale su se kandžama dugim 10 centimetara, a ličile su na one koje danas imaju medvedi.

Ipak, mnogi drugi istraživači nisu ubeđeni da je ovo uistinu tačno, a iako zvuči kao dobra ideja, veoma je malo verovatno da je T-reks ikada kao primarno oružje, pored ogromnih čeljusti, koristio ruke, tvrde drugi paleontolozi. Pored toga što su kod odrasle jedinke ruke jedva stizale do grudi, one su rasle sporije od ostatka tela, a mladi dinosaurusi su u jednom trenutku odrastanja imali proporcionalne ruke. Kako navodi paleontolog Tomas Holt, sa Univerziteta Merilend, moguće je da su ove mlade jedinke koristile ruke pri lovu, dok nisu u potpunosti odrasli.

Povezane objave

31/10/2017, 13:57

2
Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Darvin

Pošto su imali ruke, jesu se rukovali 🙂

Marko Simonović

Ne kaže se palentolog nego paleOntolog. Palentolog bi bio stručnjak za palentu